22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι “Barbares d’ Esprit” στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Share

Με κοινό όραμα τη διοργάνωση και προώθηση πρωτοποριακών καλλιτεχνικών θεαμάτων με διεθνή χαρακτήρα το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ. Νομικός” σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Contemporary Art Platform παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιτεχνική συλλογικότητα “Barbares d’ Esprit“.

Από τις 22 Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ζωγραφικά έργα και οξυγραφίες της  έκθεσης “Barbares d’ Esprit 2019” θα φιλοξενούνται στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας, στη Βλυχάδα, μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στη λογική της εργογραφίας του καινοτόμου μετα-σύγχρονου διεθνούς εικαστικού ρεύματος.

Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Artists in Residence” και θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι “Barbares d’ Esprit” θα εργαστούν στον χώρο και θα δημιουργήσουν μια νέα σειρά έργων σε διάδραση με τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του νησιού. Τα εργαστήρια της ομάδας θα είναι ανοιχτά για το κοινό, ώστε να δημιουργηθεί μια άμεση σχέση με τον πρωτοποριακό τρόπο εικαστικής έκφρασης του συγκεκριμένου εικαστικού κινήματος.

Ποιοι είναι οι “Barbares d’ Esprit”
Το μετα-σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα “Barbares d’ Esprit”, που βασίζεται στις εικαστικές τέχνες, δημιουργήθηκε στην Ολλανδία το 2016 από τους Ολλανδούς καλλιτέχνες Ad Arma και Bert Van Santen, οι οποίοι προσκάλεσαν και άλλους καλλιτέχνες να εργαστούν μαζί τους στην ομάδα. Ο Mohammed Quraiseh, διάσημος Ιρακινός εικαστικός που μένει στο Τορόντο του Καναδά, συνεργάστηκε από νωρίς μαζί τους, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 στην ομάδα μπήκε και η Ελληνίδα γλύπτρια Kelly.

Οι “Barbares d‘ Esprit” εργάζονται σαν ένας καλλιτέχνης-ένας δημιουργός. Δύο και παραπάνω μέλη της ομάδας δουλεύουν μαζί σε ένα έργο. Δουλεύουν συμπληρωματικά- συνθετικά ή αντιθετικά πάνω στο ίδιο έργο, σε έναν πραγματικό διάλογο εναλλασσόμενων χειρονομιών. Η εργογραφία των “Βαρβάρων του Πνεύματος” βασίζεται στη συγχρονισμένη δυναμική όλων των μελών της ομάδας. Και αυτό είναι το καινοτόμο στοιχείο του συγκεκριμένου τρόπου εργασίας. Ο μοναδικός, ενιαίος και ευδιάκριτος υφολογικός χαρακτήρας που αποκτά το έργο. Η αδιαίρετη ταυτότητα ενός δημιουργού που στην πραγματικότητα αποτελείται από τις ενέργειες δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων πάνω στον καμβά.

“Είμαστε καλλιτέχνες αυτής της εποχής. Η δουλειά μας είναι καινοτομική. Η δουλειά μας είναι διεπιστημονική. Εργαζόμαστε στα όρια του εφικτού. Κοιτάμε και πίσω αλλά το έργο μας έχει πάντα κατεύθυνση προς τα εμπρός. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες διαφορετικών τεχνικών. Έχουμε τραχείς αλλά και παραδοσιακούς τρόπους εργασίας. Δεν περιοριζόμαστε. Αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις και τις ξεπερνάμε μέσω της δημιουργικότητας. Ο τρόπος εργασίας μας, μας ενώνει. Οι διαφορετικές εθνικότητες δεν μας διαχωρίζουν. Έχουμε περιέργεια και θέλουμε να πειραματιζόμαστε. Η δουλειά μας αντανακλά το χθες, το σήμερα και την οπτική μας για το αύριο, είμαστε σκεπτόμενοι. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες. Η Τέχνη μας είναι αυτόνομη” δηλώνουν οι Barbares d’ Esprit.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-18:00.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη