15.2 C
Santorini
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Κρουαζιέρα: Οι λιμενικές υποδομές στο επίκεντρο συναντήσεων μεταξύ ΕΕΚΦΝ και τοπικών φορέων

Share

Επίσκεψη στους λιμένες της Μυκόνου, της Πάτμου, της Ρόδου και της Σαντορίνης πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), όπου είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους, τους Προέδρους των Λιμενικών Ταμείων, τους προϊσταμένους των άλλων Αρχών Λιμένων, καθώς και τους τοπικούς ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους λιμένες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων, αλλά και των μεταφερομένων επιβατών-τουριστών που επισκέπτονται τα σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων.

Τα θέματα που τέθηκαν κατά τις συναντήσεις ήταν τα παρακάτω:

1. Σχεδιασμοί έργων και ρυθμίσεων και η αποτύπωσή τους στα masters plans, σε όλο το φάσμα που αφορά την κρουαζιέρα. Για ορισμένους λιμένες υπεδείχθησαν σύγχρονοι, εύκολοι και οικονομικότεροι τρόποι κατασκευής κρηπιδωμάτων, όπως τα finger piers.

2. Σχεδιασμός και κατασκευή σταθμών επιβατών (passenger terminals), σύμφωνα με τις  ανάγκες του μέλλοντος, από πλευράς αριθμού επιβατών και ιδιαίτερα αυτών που  προέρχονται από χώρες Non Schengen, όπου αναμένεται η εφαρμογή από τον Μάιο του  2023 νέων απαιτήσεων στους ελέγχους των αποβιβαζομένων, το γνωστό entry exit system.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

3. Βελτιώσεις σε υπάρχουσες υποδομές, όσον αφορά τα κρηπιδώματα παραβολής των  κρουαζιεροπλοίων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και προοπτικές από πλευράς  μεγέθους διαστάσεων, των τελούντων υπό ναυπήγηση νέων.

4. Εφαρμογή μέτρων, σχετικά με τα προβλεπόμενα από την οικεία Διεθνή Σύμβαση και τον Κώδικα ISPS για το Maritime Security, μέτρα, τόσο στην χερσαία λιμενική ζώνη, όσο και στον θαλάσσιο χώρο, εκεί που παραμένουν τα κρουαζιερόπλοια στα αγκυροβόλια, πραγματοποιώντας αποεπιβίβαση των επιβατών – τουριστών με λέμβους.

5. Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του ατμοσφαιρικού, με τους σχεδιασμούς και την εγκατάσταση στους λιμένες ευκολιών παροχής ρεύματος στα πλοία.

6. Λειτουργία συστήματος ελέγχου αφίξεων – αναχωρήσεων κρουαζιεροπλοίων (berth allocation).

7. Ευκολίες σε ότι αφορά τις πλοηγικές Υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κατάλληλη και  επαρκή στελέχωση, καθώς και τα αναγκαία υλικά μέσα εκτελέσεως του έργου (πλοηγίδες – εξοπλισμός).

8. Τοποθέτηση ναυδέτων σε προορισμούς κρουαζιέρας, όπου οι λιμενικές εγκαταστάσεις  παραβολής πλοίων δεν παρέχουν τις αναγκαίες ευκολίες και αναγκάζονται να παραμείνουν στους όρμους.

9. Λειτουργία λεωφορείων (shuttle buses) σε μεγάλους λιμένες, για τη μεταφορά επιβατών από τα σημεία αποβίβασης στα passenger terminals, όταν αυτά είναι σε μακρινές αποστάσεις.

10. Ανάπτυξη υποδομών σε μικρά νησιά, με ελεγχόμενο τρόπο, για τα οποία υπάρχουν τάσεις για να καταστούν νέοι προορισμοί, λόγω του ήσυχου περιβάλλοντος, των φυσικών τοπίων και άλλων πλεονεκτημάτων που συμβαίνει να υπάρχουν σε αυτά τα μέρη.

11. Επέκταση της τουριστικής περιόδου, με στόχο το full year operation, ιδιαίτερα σε  προορισμούς της Περιφέρειας αυτής, όπου συνδράμει και το στοιχείο των ηπιότερων  καιρικών συνθηκών.

12. Διατήρηση της λιμενικής ζώνης κάθε λιμένος ελεύθερης από εμπόδια, ώστε να υπάρχει  άνετη και ασφαλής κίνηση επιβατών και οχημάτων.

13. Καθορισμός αγκυροβολίων και αποτύπωσή τους στους ναυτικούς χάρτες, για να μην  υπάρχει άναρχη κατάσταση στις θέσεις παραμονής των πλοίων, όπου συμβαίνει οι  λιμενικές εγκαταστάσεις να μην είναι επαρκείς για την εξυπηρέτηση των πλοίων.

Διαφήμιση
Αλφαβητάρι Γαστρονομίας Γιώργου Πίττα

14. Καλύτερη εξυπηρέτηση του χώρου αποεπιβίβασης των επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια με ενισχυμένη παρουσία προσωπικού για το security και πάντα με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών.

15. Αναγνώριση του έργου των Λεμβούχων εκεί που υπάρχει δομή διαχείρισης από  Οργανωμένα Σωματεία, εξασφαλίζοντας απολύτως κατάλληλη και ασφαλή λειτουργία του μηχανισμού, για την εκτέλεση του έργου της αποεπιβίβασης των επιβατών από τα αγκυροβόλια, όπως συμβαίνει με τη Σαντορίνη, την Μύκονο και την Πάτμο.

16. Για λιμένες με μεγάλη ιδιαιτερότητα, όπως στην περίπτωση της Σαντορίνης, απασχολεί το θέμα κατασκευής δεύτερου σύγχρονου και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα τελεφερίκ, καθώς και η συντήρηση των υπαρχόντων ναυδέτων, ικανών να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μεσαίου και μικρού μεγέθους που είναι αναγκαίο, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων βυθισμάτων θαλάσσης στον όρμο, δεν επιτρέπεται η χρήση αγκυρών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι εκπρόσωποι της ΕΕΚΦΝ ευχαρίστησαν τους Δημάρχους και τους άλλους επικεφαλής φορέων – υπηρεσιών λιμένων, για την προθυμία και το ενδιαφέρον τους για τη συζήτηση ποικίλων θεμάτων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει συνέχεια των συναντήσεων, προκειμένου με τον τρόπο αυτό, να ακούγονται οι απόψεις των χρηστών στους σχεδιασμούς των έργων, πριν αρχίσει η εκτέλεσή τους. Το στοιχείο αυτό δίδει τη δυνατότητα να καταγράφονται οι απόψεις των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι στους χειρισμούς των πλοίων κατά την είσοδο και έξοδο από τους λιμένες, καθώς και την παραμονή των εκεί, λαμβάνοντας πάντα τον παράγοντα ασφάλεια (safety), που σχετίζεται και με τις επικρατούσες σε κάθε περίπτωση καιρικές συνθήκες στους λιμένες και τα αγκυροβόλια.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη