15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Οι μαμάδες του Αιγαίου” απογείωσαν τα μοναδικά προϊόντα της Σαντορίνης

Share

Τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης συνάντησαν την Πέμπτη 18/4 οι δράσεις “Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best” και “Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners” που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο της ανάδειξής της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι “μαμάδες του Αιγαίου” συναντήθηκαν με την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο της SantoWines.

Eκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την εκδήλωση παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τίτλο της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο”, την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με τα χορευτικά του και με την ορχήστρα του

Στην εκδήλωση έδωσε το “παρών” και ο πρωτεργάτης στην ανάπτυξη της “σαντορινιάς κουζίνας” και του γαστρονομικού τουρισμού, κος Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο “Σελήνη”. Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορείας του, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, δίνοντας έμφαση στο κρασί, τη μικρόκαρπη ντομάτα και τη φάβα, που βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας, που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.

Η πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, με τη σειρά της, ανέδειξε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις, παρουσιάζοντας τα παρακάτω πιάτα:
– σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου,
– σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου,
– μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού,
– μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου,
– καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου,
– γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου,
– λατζάνια και σησαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα,
– φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη,
– κοσκοσέλα, πατατμεολιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία,
– σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου,
– ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού,
– μελιτίνια από την κα Μάρθα Φύτρου ,
– κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σησάμι και μέλι από την κα Ευαγγελία Δαμίγου ,
– σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου,
– κουφέτο-το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Οι νοικοκυρές που μαγείρεψαν, έλαβαν τον “έπαινο” για τη συμμετοχή τους και την πολύτιμη συμβολή τους για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.

Η δράση “Οι Κηπουροί του Αιγαίου” του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου. Οι γεωπόνοι Γιώργος Σκοπελίτης και Κώστας Κόκιος μίλησαν στα παιδιά για τα αρωματικά φυτά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, έλυσαν απορίες και τους έδειξαν πώς να φυτεύουν σπόρους και φυτά.

 

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη