Γ. Ρέτσος: Οι μεγάλες προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις της, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών εντός και εκτός Ελλάδας, έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της 29ης τακτικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ζάππειο, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κος Ρέτσος έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, καθώς βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό δεν έχουν ακόμα ανοίξει, γεγονός που σε αυτή τη φάση δυσχεραίνει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της χρονιάς, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, το 2ο εξάμηνο μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, όπως είπε. Στο σημείο αυτό ο κος Ρέτσος περιέγραψε ότι ένας από τους στόχους είναι και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου εφέτος, ενώ σε κάθε περίπτωση επεσήμανε ότι πλέον φαίνεται φως στο τούνελ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του τουρισμού ειδικότερα.

Αφού υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης της χώρας, ο κος Ρέτσος εστίασε σε επτά μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Η πρώτη, και πιο άμεση πρόκληση είναι το υγειονομικό ζήτημα, με έμφαση στους εμβολιασμούς του πληθυσμού και την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Η δεύτερη, αφορά τη συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, με επιπλέον μέτρα όπως για παράδειγμα ο ενιαίος ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%.

Η τρίτη πρόκληση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρεται σε στοχευμένες επενδύσεις για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού θετικού αποτελέσματος στην αναπτυξιακή διαδικασία που θα δώσουν νέα ώθηση και στον ελληνικό τουρισμό.

Η τέταρτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα, βάσει και αναλυτικής μελέτης που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ, με στόχο τη συνδεσιμότητα, τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας στον προορισμό και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πέμπτη πρόκληση αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού, έναν τομέα για τον οποίο η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων αναγκών. Και σε αυτόν τον άξονα παρουσιάστηκε πρόσφατα μελέτη, με 5 βασικούς πυλώνες και 12 στρατηγικές δράσεις ειδικά για τον τουρισμό.

Η έκτη έχει να κάνει με τις στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Η έβδομη πρόκληση αποτελεί όλο το πλέγμα που αφορά το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την αειφορία, η οποία ξεκινάει από επιμέρους προορισμούς και συνδέεται με θέματα διαχείρισης και καταλήγει στην προστασία του περιβάλλοντος, ως μείζονα προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Ρέτσος σημείωσε για τη φετινή χρονιά ότι: “Μπορεί τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά και η κατάσταση των βασικών μας αγορών, να καθιστούν τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 εξαιρετικά δύσκολο, έχουμε όμως τη βεβαιότητα, πως αν δεν υπάρξουν υγειονομικές επιβαρύνσεις, το ισχυρό brand που έχει δημιουργήσει η χώρα μας, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία ως σήμερα, αλλά και η αξία του τουριστικού μας προϊόντος, μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα ανέλπιστα καλό 2ο εξάμηνο“.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη