Οι “Πολίτες της Οίας” προτείνουν για το κυκλοφοριακό της περιοχής

Την πρότασή του για την ομαλότερη κυκλοφορία στους δρόμους της Οίας καταθέτει με επιστολή του προς τον Δήμο Θήρας ο πολιτιστικός και αναπτυξιακός σύλλογος “Πολίτες της Οίας”. Βασικός άξονας της πρότασης του συλλόγου είναι η αλλαγή κατεύθυνσης στη μονοδρόμηση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια κατά την τουριστική περίοδο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής-πρότασης έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Κ. Δήμαρχε της Θήρας,

Τα τελευταία χρόνια, κατά την τουριστική περίοδο, η διαδρομή των οχημάτων προς και από την Οία τροποποιείται με μονοδρόμηση ορισμένων οδών. Η συγκεκριμένη μονοδρόμηση έχει μεν αποδειχθεί ωφέλιμη για την κίνηση στην Οία που συνήθως είναι διευθετήσιμη, αλλά έχει τα εξής μειονεκτήματα:

 1. Επιβαρύνει πολύ τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τς Φοινικιάς.
 2. Η παραβατικότητα λόγω μη αστυνόμευσης δημιουργεί:
 3. Κινδύνους για ατυχήματα,
 4. Συμπλοκές οδηγών με απρόβλεπετες εξελίξεις
 5. Εκνευρισμό και δυσφορία στους κατοίκους και οδηγούς

Εξετάσαμε ενδελεχώς τα αίτια της παραβατικότητας και καταλήξαμε ότι οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

 • Η γνώση του οδηγού ότι δεν υπάρχει καμία συνέπεια για την παράβαση
 • Η παντελής έλλειψη παρουσίας αστυνομίας (έστω δημοτικής)
 • Η μη καταχώρησή της στο Google Maps GPS
 • Το γεγονός ότι όσοι τουρίστες φθάνουν λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ανακαλύπτουν ότι πρέπει να κάνουν άλλα 4,5 χιλιόμετρα για να φθάσουν σε αυτό που ήρθαν από μακριά να θαυμάσουν. Αυτή η πίεση σε συνδυασμό με τα παραπάνω ωθεί πολλούς τουρίστες να συνεχίσουν αντίθετα στην απαγόρευση. Γι’ αυτό τον λόγο η παραβατικότητα κορυφώνεται στο δίωρο πριν το ηλιοβασίλεμα.
 • Το μονοδρομημένο οδικό κομμάτι Φοινικιάς-Μπαξέ έχει καταντήσει πάρκινγκ επί της οδού, κάνοντας τη μονοδρόμηση εξαιρετικά επικίνδυνη για θανατηφόρα ατυχήματα όταν υπάρχει παραβάτης.

Η πρόταση μας για βελτίωση της απόδοσης και την ευκολότερη αστυνόμευση της μονοδρόμησης στην Οία, βασίζεται στην αντιμετώπιση των αιτίων της παραβατικότητας.

Περιλαμβάνει τις εξής τροποποιήσεις-διευθετήσεις:

 1. Αντιστροφή της μονοδρόμησης στην Οία. Τα οχήματα εισέρχονται από τον επάνω δρόμο και εξέρχονται από τον (κύριο) κάτω. Έτσι περιορίζεται κατά πολύ το εύρος της μονοδρόμησης αφήνοντας εναλλακτικές για τους οδηγούς.
 2. Απαγορευτικά να υπάρχουν μόνο στον Φούρνο για απαγόρευση εξόδου από Οία με υποχρεωτική πορεία προς Μπαξέ, και την διαδρομή από τον Φούρνο (σημείο εξόδου) προς το “Σαντορίνη μου”.
 3. Τα απαγορευτικά να είναι πολλά και ευμεγέθη, υποστηριζόμενα από ηλιακά flash alarms που κοστίζουν ελάχιστα. Παρουσία αστυνομίας που να μοιράζει κλήσεις επί της αδείας οδήγησης (όχι του οχήματος) υποχρεωτική τουλάχιστον στις ώρες αιχμής. Διαφορετικά δειγματοληπτική παρουσία αστυνομίας και τοποθέτηση μηχανής φωτογράφησης των παραβάσεων.
 4. Η μονοδρόμηση περιορίζεται στο τμήμα εισόδου της Οίας που είναι πιο εύκολο να αστυνομευθεί.
 5. Ο δρόμος Φοινικιά-Μπαξές ανοίγει για διπλή κυκλοφορία.
 6. Στον οδικό άξονα Φοινικιάς-Μπαξέ τακτική επιθεώρηση των παρκαρισμένων από τη Δημοτική αστυνομία με επιβολή διοικητικών προστίμων (όχι συστάσεις και χαρίσματα σε ημέτερους) και απομάκρυνση παρκαρισμένων με τον γερανό όταν δημιουργούν κίνδυνο για τη διέλευση.
 7. Συμφωνία με Δήμο και αστυνομία για αποδοχή από μέρους τους φωτογραφιών πολιτών που να απεικονίζουν εικόνες έλλειψης, ολιγωρίας ή αδιαφορίας των οργάνων τους, για διεξαγωγή ΕΔΕ.

Επειδή γνωρίζουμε την Οία, όπου διαβιούμε και εργαζόμαστε καλύτερα από οποιονδήποτε, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουμε από τον Δήμο και τις αρχές που εμπλέκονται, θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα.

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία που θα κάνει την Οία και τις ζωές των πολιτών της καλύτερες και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες.”

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here