Greenpeace: Οι θάλασσές μας δεν είναι μιας χρήσης

Το 60-90% των θαλάσσιων σκουπιδιών είναι από πλαστικό

Με στόχο να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η θάλασσα λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, η Greenpeace εγκαινίασε τη νέα της εκστρατεία φτιάχνοντας στο κέντρο της Αθήνας ένα τεράστιο ψηφιδωτό από 10.000 χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια του καφέ. Το ψηφιδωτό απεικονίζει την πασίγνωστη μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια που κοσμεί το παλάτι της Κνωσού.

“Τα μινωικά δελφίνια αποτελούν μνημείο δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού που παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν 3.500 χρόνια. Η μόνη κληρονομιά που θα αφήσει ο σύγχρονος πολιτισμός με τέτοια διάρκεια ζωής είναι τα σκουπίδια που παράγουμε. Για λίγα λεπτά χρήσης ενός αντικειμένου, σπαταλάμε πόρους που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και πετάμε στα σκουπίδια αντικείμενα που θα παραμείνουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Η κουλτούρα της μιας χρήσης είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σπατάλη της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η εξάρτησή μας από το πλαστικό μιας χρήσης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως. Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8-12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί!

[adning id="140783"]

H Μεσόγειος θάλασσα είναι από τις πλέον ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη με τη μέση πυκνότητα θαλάσσιων σκουπιδιών να είναι 560 τεμάχια/χλμ2, την ώρα που στον βορειοανατολικό Ατλαντικό είναι 220 τεμάχια/χλμ2 και στον υπόλοιπο κόσμο 80 τεμάχια/χλμ2. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες η πυκνότητα των θαλάσσιων σκουπιδιών στον βυθό κυμαίνεται μεταξύ 24 και 1.211 τεμαχίων ανά χλμ2. Μια άλλη μελέτη μάλιστα υπολόγισε ότι το νούμερο αυτό στον Σαρωνικό φτάνει στα 3.200 τεμάχια/χλμ2. Σε όλες τις έρευνες τα πλαστικά είναι συντριπτικά το συνηθέστερο είδος σκουπιδιού με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60-90%.

“Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι θάλασσές μας πνίγονται από τα πλαστικά. Είναι εμφανές ότι χρειαζόμαστε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, ξεκινώντας από τον δραστικό περιορισμό της αλόγιστης παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. Οι εταιρίες που έχουν κατακλύσει τις ζωές μας με προϊόντα μιας χρήσης και οι πολιτικοί που το έχουν επιτρέψει, είναι βασικοί υπεύθυνοι και πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, όμως οφείλουμε κι εμείς να απεξαρτηθούμε από τα πλαστικά μιας χρήσης”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής.

[adning id="140783"]

Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας της οργάνωσης, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο για να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κατακλυσμό πλαστικού μιας χρήσης που απειλεί τον σύγχρονο πολιτισμό. Στην Ελλάδα το Rainbow Warrior θα βρεθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου και θα περιοδεύσει σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Σύρο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη