Η μειωμένη παραγωγή του αμπελώνα λόγω των ισχυρών ανέμων του περασμένου Μαρτίου αλλά και η υψηλή οξύτητα των σταφυλιών χαρακτηρίζουν τον φετινό τρύγο, σύμφωνα με το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου και σε λίγους μήνες θα μπορούμε να δοκιμάσουμε τα κρασιά της φετινής σοδειάς.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά στο δελτίο τρύγου οι οινολόγοι του Οινοποιείου Χατζηδάκη, Στέλλα Παπαδημητρίου και Μαριέττα Σαμαρά:

– Η καλλιεργητική περίοδος κύλησε με ήπιες θερμοκρασίες.
– Οι χαμηλότερες μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτής σημειώθηκαν τους μήνες Ιανουάριο με Φεβρουάριο και κυμαίνονταν στους 11 °C.
– Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας έφτασαν τα 500 mm με μεγαλύτερη ένταση κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.
– Η έκπτυξη των οφθαλμών σημειώθηκε μέσα Μαρτίου και καθώς στα τέλη του ίδιου μήνα είχαμε ισχυρούς ανέμους, το αποτέλεσμα ήταν η μείωση παραγωγής.
– Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο έπνεαν στο νησί οι πιο ισχυροί άνεμοι της χρονιάς, η μέση ταχύτητα των οποίων έφτασε τα 15 km/hr.
– Οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών πριν την αναμενόμενη έναρξη του τρύγου (Ιούνιο- Ιούλιο) κινήθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
– Η μέση αναφερόμενη θερμοκρασία για το εν λόγω δίμηνο ήταν 25 έως 26 °C.
– Αυτό οδήγησε στην ομαλή ωρίμανση του φρούτου η οποία παρατηρήθηκε 15  μέρες αργότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
– Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Χατζηδάκη τρυγήθηκε από 10 έως 31 Αυγούστου.
– Άξιο λόγου δε αποτελεί η υψηλή ολική ογκομετρούμενη οξύτητα σε συνάρτηση με την πολύ καλή φαινολική ωριμότητα του φρούτου.

Η Στέλλα Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει τα ηνία του οινοποιείου, βαδίζοντας μαζί με τα αδέρφια της πάνω στα χνάρια του πατέρα τους Χαρίδημου Χατζηδάκη, με ανακοίνωσή της ευχαριστεί τους αμπελουργούς της Σαντορίνης που εμπιστεύτηκαν στο Οινοποιείο Χατζηδάκη την παραγωγή τους, καθώς και στην ομάδα του οινοποιείου για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του φετινού τρύγου.

“Στον απόηχο του φετινού τρύγου, τα αδέρφια μου, Αντώνης και Αριάδνη κι εγώ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόψυχα τους αμπελουργούς της Σαντορίνης, τους “δικούς μας ανθρώπους”, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά, μας τίμησαν και μας έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια. Σας ευχαριστούμε που εμπιστεύεστε τα σταφύλια σας σε εμάς.

Αμέτρητα ευχαριστώ, αξίζει αδιαμφισβήτητα ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά και αγρύπνησαν, όμως, με πλατύ χαμόγελο και μπόλικο χιούμορ. Αγωνίστηκαν με πάθος και είναι υπεύθυνοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρύγου! Αναφέρομαι φυσικά στους συνεργάτες μας, στα μέλη της ομάδας του Οινοποιείου Χατζηδάκη, ή μάλλον καλύτερα θα πω στα μέλη της οικογένειάς μας!” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Αναστάσιος Αγγέλου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here