11.4 C
Santorini
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Τα θέματα της υγείας και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων αναδείχθηκαν ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Πρωτοσέλιδα

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 12/11, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κεντρικός τίτλος του Συνεδρίου ήταν: “Με αποφασιστικότητα. Τόλμη και Όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας!”. Αυτό ήταν το πρώτο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της παρούσας θητείας των σημερινών δημοτικών αρχών, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω της πανδημίας.

Η μαζική συμμετοχή των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου -καθώς ξεπέρασαν τις 100 οι διά ζώσης παρουσίες, επί συνόλου 125 μελών από τους 34 Δήμους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων- αποδεικνύει ότι πρόκειται από τα σημαντικότερα συνέδριά της, στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα των νησιών.

Πέρα από τη διατύπωση των προβλημάτων, κατατέθηκαν επίσης ουσιώδεις και μεστές προτάσεις από τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Διαφήμιση

Στο συνέδριο συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό και μέλη της Κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης, Βουλευτές των δύο νομών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης τόνισε ότι τα ψηφίσματά του θα κατατεθούν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 21-23 Νοεμβρίου στον Βόλο, επισημαίνοντας πώς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουν να διεκδικούν από το κεντρικό κράτος όσα οφείλει στους κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ως πρωταρχικά προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, και κυρίως των απομακρυσμένων, αναδείχθηκαν τα ζητήματα υγείας και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι περιέγραψαν στις τοποθετήσεις τους τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί με την υποστελέχωση των δομών υγείας των νησιών και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι τους, από την έλλειψη γιατρών και την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση τους, ακόμα και με τις πρωτεύουσες των δύο νομών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Διαφήμιση

Επίσης για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έντονος ήταν και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε για το στεγαστικό πρόβλημα που επικρατεί στα νησιά. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών και της αύξησης των πόρων προς το Νότιο Αιγαίο για την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υστερεί σε χρηματοδότηση έναντι των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας μας, αφού βρίσκεται στην τελευταία θέση, γεγονός που επιβάλλει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Στο συνέδριο πήρε μέρος και ο επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Νίκος Ζωρζος, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή χωροταξίας, υποδομών και πολιτικής προστασίας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στα αναπτυξιακά εργαλεία που υπάρχουν και θα υπάρξουν μελλοντικά για τους Δήμους καθώς και στους κινδύνους από την αλόγιστη ανάπτυξη επισημαίνοντας την ανάγκη εκπόνησης μελετών φέρουσας ικανότητας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Διαφήμιση
Akrotiri 40 years of research

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τις άδειες τομής στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Νέα δεδομένα θα ισχύουν πλέον στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι  παρεμβάσεις από τρίτους στο επαρχιακό οδικό...