Ν. Χαρδαλιάς: Ώρα ευθύνης για όλους, ώρα μάχης για όλους

“Παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα”, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν χθες από μερίδα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων. “Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του ιού, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα, αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ο κος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει “μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές, αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα”. Επίσης απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, “να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις”. Ωστόσο, όπως επισήμανε, “αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα”.

“Τηρούμε τα μέτρα όχι από το φόβο του προστίμου, αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας”, σημείωσε επίσης ο κος Χαρδαλιάς, ενώ αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν “κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές”. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει επίσης ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. “Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς γιατί τα κρούσματα εμφάνισαν στην Αττική νωρίτερα μείωση κι αν υπήρχε καλύτερη συμμόρφωση, ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι όντως υπήρχε καλύτερη συμμόρφωση στην Αττική. “Σε κάθε περίπτωση ο ιός δεν κολλάει διαφορετικά στην Αττική απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η απότομη έξαρση της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα “παράδειγμα” για την Αττική ώστε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν και από την ιχνηλάτηση και από την ανάλυση των κρουσμάτων μας δίνουν την εικόνα ότι ο βαθμός συμμόρφωσης και η πιστή εφαρμογή των μέτρων σε κάποιες περιοχές είναι σε υψηλότερο βαθμό από κάποιες άλλες”, επισήμανε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη