23.2 C
Santorini
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Σαντορίνη: Ώρα μηδέν για τη χωματερή

Πρωτοσέλιδα

Μεγάλη ανησυχία και συνάμα έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του νησιού. Ο όγκος των σκουπιδιών είναι τόσο μεγάλος που πλέον είναι ορατά από τον κεντρικό δρόμο Φηρών-Πύργου, ενώ την αποκρουστική εικόνα συμπληρώνουν η έντονη δυσοσμία που αναδίδεται από την περιοχή και τα μικροσκοπικά έντομα που πετούν σε μιλιούνια.

Όπως είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας, στον χώρο της χωματερής δεν εκτελούνται πλέον εργασίες χωματουργικής επίστρωσης, καθώς ο εργολάβος είναι απλήρωτος και έχει εγκαταλείψει το έργο.

Διαφήμιση

Από την πλευρά της, η Θηραϊκή Πολιτεία αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους δημότες με αρκετά δελτία τύπου και συνεντεύξεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επίσης έχει αποστείλει υπόμνημα – πρόταση για τη λύση του προβλήματος με αποδέκτες τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Γενικό Γραμματέα Απορριμμάτων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Υπενθυμίζει επίσης πως στις 31/8/20 ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί άμεσα η έναρξη της πρώτης φάσης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), παράλληλα με την άμεση παύση του ενεργού ΧΑΔΑ, όπως ήδη είχε δρομολογηθεί από τον Δήμο στο παρελθόν, στη θέση που έχει αξιολογηθεί με πρώτο βήμα την κήρυξη αναγκαστικής σύστασης δουλείας καθώς και δουλείας διόδου, των ακινήτων που αναφέρονται στις 12165/2014, 9991/2014 και 940/2014 αποφάσεις του Δημάρχου Θήρας.

Για το επίκαιρο αυτό θέμα παρενέβη χθες (13/12) τηλεφωνικά σε εκπομπή της τοπικής τηλεόρασης Volcano TV ο επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Νίκος Ζώρζος, ο οποίος αναφέρθηκε στη λύση της δεματοποίησης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων εκτός Σαντορίνης.

Η παρέμβαση του κου Ζώρζου είναι διαθέσιμη παρακάτω.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερών αποβλήτων με ΣΔΙΤ που έχει δρομολογήσει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται χρονικά σε αρχικό στάδιο, οπότε χρονικά είμαστε μακριά από τη μόνιμη λύση του προβλήματος, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί.

Διαφήμιση

Παρέμβαση από το ΠΑΚΟΕ
Για την απαράδεκτη εικόνα της χωματερής στη Σαντορίνη είχε παρέμβει στις αρχές του φθινοπώρου και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών – ΠΑΚΟΕ με έγγραφό του προς τον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, καταγγέλλοντας την επικίνδυνη κατάσταση και προτείνοντας σχέδιο δράσης, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΠΑΚΟΕ ανακοίνωσε πως δεν είχε λάβει σχετική απάντηση και πως αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Να καταθέσει μήνυση – αγωγή στον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα για παράβαση καθήκοντος και έκθεση των κατοίκων σε κίνδυνο της υγείας τους.
  2. Να απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
  3. Να προσφύγει στα διεθνή Δικαστήρια για να σταματήσει εντελώς αυτό το έγκλημα.
  4. Το έγκλημα αυτό να καταγγελθεί στην ΚΕΔΕ, στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Ροή ειδήσεων

Νέες αφίξεις στον οινικό κατάλογο του Atlantea eShop 

Nέες αφίξεις συμπληρώνουν την πιο ολοκληρωμένη οινική συλλογή της Σαντορίνης και έρχονται σε σας από το ηλεκτρονικό κατάστημα του...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση