Σαντορίνη: Οξύ το πρόβλημα από τη ρίψη λιπών και ελαίων στο αποχετευτικό σύστημα

Απαιτείται συνεργασία αλλά και εφαρμογή κανόνων για την προστασία του δικτύου

Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην εφαρμογή κανόνων για τη διαχείριση του αποχετευτικού της δικτύου με την ενημέρωση, αλλά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε στις 29/10 η Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Θήρας και η εξειδικευμένη εταιρεία ECAS, κατά την οποία διακεκριμένοι ομιλητές εστίασαν στο πρόβλημα και ενημέρωσαν για τις λύσεις που υπάρχουν.

Χαράλαμπος Δαρζέντας

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας και ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ήδη η νέα Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., προσθέτοντας ότι θα είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια.

Αντώνης Σιγάλας

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Μανόλης Ορφανός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ρίψης λιπών, ελαίων και στερεών αποβλήτων στο αποχετευτικό σύστημα του νησιού αλλά και στις συνέπειες του φαινομένου: “Οργανώσαμε αυτή την ημερίδα πρωτίστως για να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες για τις επιπτώσεις που υπάρχουν και επιβαρύνουν το νησί. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να δραστηριοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, που θα αναβαθμίσει τον τόπο μας και την ποιότητα της ζωής μας στα νησιά.”

Μανόλης Ορφανός

Πολύ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των ομιλητών που τοποθετήθηκαν στην ημερίδα. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα τονίζοντας ότι η Σαντορίνη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. “Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με συνέπεια και με σύγχρονες μεθόδους, οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον και κατά συνέπεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες.”

Γιώργος Μαρινάκης

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου παρέθεσε στοιχεία για την ψηφιακή διαχείριση που γίνεται στη Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων και που τους επιτρέπει να έχουν άμεση ενημέρωση αλλά και έγκαιρη παρέμβαση στα προβλήματα.

Δημήτρης Παπαστεργίου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρεμβάσεις του Συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών για θέματα κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων και Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργου Κρεμλή, καθώς και της Συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Αθηνάς Μπλουγουρά.

Γιώργος Κρεμλής
Αθηνά Μπλουγουρά

Ο Επιχειρησιακός Διευθυντής της ECAS Απόστολος Ντάνας παρέθεσε τα στοιχεία, μετά από έρευνα που διεξήγαγε στο νησί, και για τις επιπτώσεις που ήδη δημιουργούνται στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την αλόγιστη ρίψη λιπών, ελαίων και στερεών αποβλήτων στο αποχετευτικό σύστημα.

Στοιχεία για τα πεπραγμένα της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, παρέθεσε και ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης Νίκος Μάινας, ο οποίος έδωσε και χαρακτηριστικές εικόνες από τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στο αποχετευτικό σύστημα των νησιών η ρίψη τέτοιων υλικών.

Νίκος Μάινας

Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο κος Ορφανός τόνισε ότι η νέα σελίδα που ανοίγει η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. θα έχει τα χαρακτηριστικά του αυστηρού ελέγχου, της τήρησης των κανόνων, της επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, αλλά και της αυστηρής τήρησης των κανόνων σε όσους λειτουργούν σε βάρος των πολλών.

Φωτογραφίες: Γιώτα Αηδόνη

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη