Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε από το 2011, με απόφαση της UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
Το ραδιόφωνο είναι ένα χαμηλού κόστους και δημοφιλές μέσο που μπορεί να φτάσει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ένα μέσο που συνεχίζει να εκπέμπει όταν άλλα είναι εκτός δράσης, π.χ. σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή μετά από φυσική καταστροφή. Παράλληλα, είναι ένα μέσο που μπορεί να αγκαλιάσει και να ενσωματώσει πλήρως τις τεχνικές εξελίξεις, όπως η ευρυζωνική και η ψηφιακή εκπομπή ήχου (DAB), ή και να προσαρμοστεί σε κινητές συσκευές.
Όπως αναφέρει η UNESCO, το ραδιόφωνο αποτελεί ένα ισχυρό μέσο και μια πλατφόρμα για δημοκρατικό λόγο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το μέσο συνολικά με τη μεγαλύτερη απήχηση. Έχοντας τη μοναδική ικανότητα να προσεγγίσει το ευρύ κοινό, στο ραδιόφωνο μπορεί να αποτυπωθεί η διαφορετικότητα μιας κοινωνίας, αλλά και να στηθεί η “αρένα” για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες οι φωνές.
Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ραδιοφώνου, αλλά και η ενθάρρυνση των ραδιοφωνικών δικτύων να ενισχύσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης μέσω του ραδιοφώνου.
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023
Η θεματική της 12ης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, που εορτάζεται σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2023, είναι “Ραδιόφωνο και Ειρήνη”, με την UNESCO να αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.