Νέος κοροναϊός: Πάνω από 40 εκατ. Κινέζοι αποκλεισμένοι στις πόλεις τους

Φόβοι για εξάπλωση του ιού στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος - Κλείνουν πολλά σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Κίνα ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ενώ στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, θα ανεγερθεί σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο για τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλος διακομιστικός σταθμός για ταξίδια, είναι ουσιαστικά σε καραντίνα. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου. Αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα, απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου και της Σανγκάης καλούν τους πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπερνούν τα 830, ενώ 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει, με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην πόλη Ουχάν.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, καθώς πολλοί είναι οι Κινέζοι που  ταξιδεύουν.

Κρούσματα εκτός Κίνας
Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και δύο στη Γαλλία, τα πρώτα σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.

Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν επίσης ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Κλειστά πολλά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος
Σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός, η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο, ένα πάρκο που συνήθως γεμίζει με κόσμο στη διάρκεια των διακοπών για το κινεζικό νέο έτος. Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς. Κάποιοι διάσημοι ναοί της Κίνας επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία. Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη. Από αύριο θα κλείσουν και κάποια τμήματα του Σινικού Τείχους στο Πεκίνο. Οι τάφοι των Μινγκ και το “Δάσος με τις Παγόδες”, δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Από σήμερα δεν είναι επισκέψιμο ούτε το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως “η φωλιά του πουλιού”, που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη