Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για τη μουσική στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων ζητά το ΞΕΕ

Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για το θέμα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΞΕΕ ζητά την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εκφράζει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΞΕΕ σέβεται και αποδέχεται διαχρονικά το πνευματικό και το συγγενικό δικαίωμα. Γι’ αυτό και ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με 8 από τους 9 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει, με πρωτοβουλία του ΞΕΕ δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο κάθε ξενοδόχος γνωρίζει πλέον τι πρέπει να πληρώσει και σε ποιον φορέα. Ειδικά με 5 από τους 8 ΟΣΔ (Αυτοδιαχείριση, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, Δίας, Ερμείας, Ηριδανός), η πλατφόρμα συνδέεται και ενημερώνει το δικό τους σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή σχετικού τιμολογίου στα ξενοδοχεία. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας έχουν συναφθεί πάνω από 8.449 συμφωνίες μεταξύ ΟΣΔ και ξενοδοχείων από το 2019 μέχρι και σήμερα, η διοίκηση του ΞΕΕ βρίσκεται με πνεύμα συνεργασίας σε διαπραγματεύσεις και με τους υπόλοιπους ΟΣΔ -πλην ενός- για την ένταξή τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι είναι πάγια θέση του ΞΕΕ μια ολιστική ρύθμιση του θέματος με νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τραγελαφικές, όπως σημειώνει, καταστάσεις, όπως όταν μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ, οι δύο οργανισμοί που μοιράστηκαν το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, αξίωσαν γραπτώς από τα μέλη μας και οι δύο, το 80% του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον το 160% των αμοιβών της ΑΕΠΙ.

Με παρεμβάσεις του το ΞΕΕ ζητά επί χρόνια μια ρύθμιση ώστε κάθε χρήστης, να καταβάλει σε έναν και μοναδικό οργανισμό συνολική αμοιβή για όλα τα δικαιώματα και ο οργανισμός αυτός να έχει την ευθύνη του επιμερισμού της στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων (ΟΣΔ), ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησης τους, τα αμοιβολόγια τους σε συνάρτηση με τα εκπροσωπούμενα ρεπερτόρια τους.

“Αντί της ανταπόκρισης σε αυτή την αδήριτη ανάγκη, η προτεινόμενη μη εφαρμόσιμη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία” καταλήγει η ανακοίνωση του ΞΕΕ που κάνει επιπλέον λόγο για πισωγύρισμα και για μια αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη λειτουργία της αγοράς, παντελώς ξένη με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη