20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για τις καθυστερήσεις στις άδειες δόμησης

Share

Την αντίθεσή της στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών που ακολουθείται τους τελευταίους οκτώ μήνες εκφράζει με επιστολή της προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ανάπτυξης & Επενδύσεων η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η εμπλοκή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαδικασία έγκρισης μελετών για ανέγερση νέων οικοδομών ή για επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια, που επανενεργοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019, δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας, οι οποίες δεν ευνοούν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στον τουριστικό τομέα.

Αναλυτικά η επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, αναφέρει τα παρακάτω:

“Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.

Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφό της με  θέμα “Επισήμανση καθεστώτος προστασίας της νήσου Θήρας ως ιστορικού τόπου” ανακάλυψε την αρμοδιότητά της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών  που αφορούν ανεγέρσεις νέων οικοδομών καθώς και επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια, προς έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολή, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.

Πέραν της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης που έχει επιφέρει η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει τη νόμιμη δόμηση στην Σαντορίνη), θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένη, διότι για την έγκριση νέων οικοδομών ή την επισκευή υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά  διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών χώρων, θα εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της έγκρισής τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου δύο χρόνια. Από τον Οκτώβριο του 2019 που έγινε η παραπάνω υπενθύμιση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του  ΥΠΠΟ προς την ΥΔΟΜ Θήρας, δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων φακέλων (αν και έχουν την έγκριση του Σ.Α. Π. Θήρας). Είναι  πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο δεν θα μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για ανέγερση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα μπορούμε ούτε να επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές μας.

Η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα στην Σαντορίνη έχει παγώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας. Κυρίως όμως έχουν καθυστερήσει τραγικά με άμεσο κίνδυνο οριστικής ματαίωσης όλα τα επενδυτικά σχέδια του τουριστικού τομέα, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εντεταγμένα και στον Αναπτυξιακό Νόμο), τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Η οικοδομική ανάπτυξη αποσκοπεί στην δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών με σκοπό να ανταγωνιστούν αντάξια αντίστοιχα καταλύματα του εξωτερικού. Να μπορούν οι υφιστάμενες μονάδες να αναβαθμιστούν, για να πρεσβεύουν την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, με αιχμή του δόρατος την Σαντορίνη, ένα νησί που έχει καταφέρει να είναι ο Νο 1 προορισμός στις επιλογές των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Όραμα του πρωθυπουργού μας κ. Κ. Μητσοτάκη, είναι η Σαντορίνη, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος που είναι εντεταγμένη, να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρώτυπο εκσυγχρονισμού και αειφορίας, ένα μοντέλο που θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα νησιά μας και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας. Η εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων μόνο καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες δημιουργεί στην υλοποίηση του.

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της σημερινής εποχής είναι σε όλους κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία του νησιού, η όποια σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο του χειμώνα βασίζεται στην οικοδομική δραστηριότητα, που κατ’ επέκταση συνδέεται με την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών. Σ’ αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και την οικονομία μας συγκυρία, όπου η κυβέρνηση, οι παραγωγικοί φορείς  και οι εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης, η προώθηση και υλοποίηση των επενδύσεων είναι η μοναδική αξιόπιστη απάντηση στην απειλή της οικονομικής κατάρρευσης. Θεωρούμε ότι είναι εγκληματικό η κρατική γραφειοκρατία να επιτείνει το πρόβλημα και να μας δίνει την χαριστική βολή.

Παρακαλούμε λοιπόν στα πλαίσια της αναπτυξιακής πορείας του τόπου, αλλά και στα πλαίσια της απλούστευσης των διαδικασιών για την έκδοση διοικητικών πράξεων, για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απασχολεί όλο το νησί, για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση που ίσχυε από το 1974 μέχρι και το 2019 για τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης οικοδομικών αδειών.

Κύριοι Υπουργοί,

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. Ενεργήστε άμεσα γιατί σε λίγο η κατάσταση θα είναι ανεπίστρεπτη. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου και περιμένουμε βοήθεια.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη