Πέντε οι φετινές “Γαλάζιες Σημαίες” για τη Σαντορίνη

Μία λιγότερη από πέρσι - Δεν πήρε "Γαλάζια Σημαία" η Περίσσα που βραβευόταν ανελλιπώς από το 2005

Ανακοινώθηκαν σήμερα (10/5) από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2023.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Με 617 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα παραμένει στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 15% των βραβευμένων ακτών.

Για μια ακόμη χρονιά, την πρωτιά στην Ελλάδα κατέκτησε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 97 σημαίες (94 σε ακτές και 3 σε μαρίνες). Σε επίπεδο Δήμων, τις πιο πολλές σημαίες (58) απέσπασε ο Δήμος Ρόδου (57 σε ακτές και 1 σε μαρίνα).

Σε ό,τι αφορά στις παραλίες του Νοτίου Αιγαίου, 70 γαλάζιες σημαίες απέσπασαν τα Δωδεκάνησα και 29 οι Κυκλάδες.

Ο πλήρης κατάλογος των φετινών διακρίσεων είναι διαθέσιμος εδώ.

Η Σαντορίνη απέσπασε πέντε Γαλάζιες Σημαίες, για τις παραλίες: Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2 και Περίβολος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 και μετά η Σαντορίνη κάθε χρόνο αποσπούσε έξι σημαίες, για τις πέντε παραπάνω παραλίες και επιπλέον αυτή της Περίσσας, όπου μάλιστα η Γαλάζια Σημαία κυμάτιζε ανελλιπώς από το 2005.

Το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”
Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 80 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος 72 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με τρία δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη