Πνίγηκε από την κακοκαιρία η Βενετία

Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ANDREA MEROLA

Από τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της επλήγη χθες (12/11/19) η Βενετία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.

Ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές. Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι το βράδυ της Τρίτης 12/11 η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966. Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

ape
Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ANDREA MEROLA

“Η κατάσταση είναι δραματική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής”, έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Το οικονομικό κόστος των πλημμυρών που πλήττουν τη Βενετία είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος, ενώ υψηλόβαθμος κληρικός δήλωσε πως η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη κινδυνεύει να υποστεί “ανεπανόρθωτες” ζημιές.

ape
Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ANDREA MEROLA

“Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας Φραντσέσκο Μοράλια.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη ήταν τον Οκτώβριο του 2018, με τους διαχειριστές του ναού τότε να κάνουν λόγο για φθορές 20 ετών μέσα σε μία μόλις μέρα.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη