Χ. Θεοχάρης-Β. Κικίλιας: Πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα για τον τουρισμό

Το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας ανακοίνωσαν σήμερα (12/6) ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Ο κος Κικίλιας είπε ότι το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας έχει στόχο να παραμείνει η Ελλάδα υγειονομικά ασφαλής ενόψει της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενδυνάμωσης των δομών υγείας στα νησιά, διασύνδεσης με νοσοκομεία αναφοράς, πρόσβασης σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού και ενίσχυσης του συστήματος διακομιδών.

Όπως είπε, έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί, ώστε να μπορεί να γίνει η διαχείριση κρουσμάτων Covid-19 μέχρι την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς. Πρόσθεσε δε πως “τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο, ενώ ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση, ενώ οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ”.

Με σκοπό τη γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση θα μεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο δύο μοριακοί αναλυτές με μεγάλες δυνατότητες ενώ θα υπάρχουν μικρότεροι αναλυτές σε συγκεκριμένα νησιά για έκτακτες καταστάσεις. Τέτοιοι μικροί αναλυτές είναι ήδη εγκατεστημένοι σε 13 νησιά και θα εγκατασταθούν σε περισσότερα.

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές, ο κος Κικίλιας σημείωσε ότι υπήρχε μόνο μία κάψουλα αρνητικής πίεσης και προστίθενται 10 νέες, στο σύνολο 11, ενώ συμπλήρωσε ότι “οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί”.

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του Τουρισμού, ο κος Θεοχάρης είπε πως από 15/6 έως 30/6 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αίρονται οι απαγορεύσεις πτήσεων από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, θα επιτρέπονται οι πτήσεις από Αλβανία και Β. Μακεδονία (όχι για τουρισμό), ενώ διατηρείται η απαγόρευση πτήσεων από Τουρκία και Μεγ. Βρετανία. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, θα ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις για τις παραπάνω χώρες, όπως ισχύουν μέχρι τώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Για όσους φτάνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, θα υπάρχει μια μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ και σε περίπτωση θετικού τεστ θα ακολουθεί 14 μέρες καραντίνα σε ξενοδοχείο. Σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Β. Μακεδονία και Αλβανία θα γίνεται τεστ και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Για το ίδιο διάστημα, 15-30/6 τα χερσαία σύνορα θα είναι κλειστά για όλες τις χώρες πλην της Βουλγαρίας, ενώ θα απαγορεύεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό, πλην των σκαφών αναψυχής μόνο με το πλήρωμά τους.

Από 1/7 θα έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά, ενώ  θα υπάρξει “συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις”. Από τότε θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, επομένως μπορεί να ξεκινήσει και η κρουαζιέρα, ενώ θα αρθούν και οι περιορισμοί χερσαίων μετακινήσεων από Αλβανία και Β. Μακεδονία και θα επανεξεταστεί το θέμα της Τουρκίας.

Οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες προέλευσης θα συμπληρώνουν φόρμα όπου θα καταχωρούν τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, με περιορισμό σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και 14 μέρες καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ.

Σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλο το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων “ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας”. Συμπλήρωσε επίσης πως το σχέδιο υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα.

Αναφορικά με το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, ο κος Πέτσας τόνισε: “Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη