Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι αλλάζει στον κωδικό 6

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα | Β. Κικίλιας: Προσοχή και ευλαβική τήρηση των μέτρων: μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό

Τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με τις μεθόδους click away (πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού) και click in shop (πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού), ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25 τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Για τη μετάβαση σε κατάστημα λιανικής θα γίνεται χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα από το Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα σαββατοκύριακα, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση (κωδικός 6) σε υπαίθριο χώρο εκτός δήμου κατοικίας, με όχημα, έως 3 άτομα ή μια οικογένεια. Το άνοιγμα αυτού του είδους διαδημοτικής μετακίνησης γίνεται πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και, όπως τόνισε ο κος Χαρδαλιάς, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Αναφορικά με τα σχολεία, η επαναλειτουργία τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική έναρξης ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί και η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

“Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης”, επισήμανε ο κος Χαρδαλιάς, διαμηνύοντας πως προϋπόθεση όλων είναι η ατομική ευθύνη.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, ‘αναγνωρίζοντας προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν χαλαρότητα και αφετέρου την ψυχική κόπωση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες”. Επιπλέον τόνισε ότι σκοπός είναι να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα που γνωρίζουν όλοι ότι είναι αποτελεσματικά, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού ιδίως σε κλειστούς χώρους και η τήρηση των αποστάσεων.

Β. Κικίλιας: Προσοχή και ευλαβική τήρηση των μέτρων: μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο, όπως είπε, κύμα.

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές με δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, είπε ο κος Κικίλιας και κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν την κούραση μπροστά στον κίνδυνο απώλειας ζωών.

Ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, μετατρέποντας το Θριάσιο Νοσοκομείο σε Covid από 7/4. Είπε ότι οι απλές κλίνες είναι 130 και 33 ΜΕΘ και σταδιακά θα αναπτυχθούν 180 απλές κλίνες. Τα υπόλοιπα περιστατικά θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές και η εφημερία του Θριασίου θα υποστηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης δημιουργούνται 51 νέες ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Τέλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις. Λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη