EMA: Πράσινο φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

"Πολύ σπάνιες" οι θρομβώσεις - Υπερτερούν τα οφέλη

Ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 και σε πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει βρει να υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε πως η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να προστεθεί στις οδηγίες του εμβολίου μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ο EMA έλαβε υπόψη πως μετά από 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καταγράφηκαν οκτώ αναφορές θρομβώσεων (εκ των οποίων η μία μοιραία), που παρουσιάστηκαν σε ενήλικες κάτω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ανέφερε επίσης πως οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε “μη συνηθισμένα σημεία”, όπως οι φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca. Οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου της Janssen στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν οι παρενέργειες.

Πρόεδρος Κομισιόν: Καλά τα νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ”, μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ειδικότερα, η κα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

“Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου Johnson & Johnson. Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη