27.1 C
Santorini
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Δήμος Θήρας: Πράσινο φως για το έργο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων

Πρωτοσέλιδα

Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για το έργο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α) στη Σαντορίνη εκφράζει ο Δήμος Θήρας, κάνοντας λόγο για μια απόφαση σταθμό για το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που προωθεί την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το έργο θα οδηγηθεί σε δημοπράτηση με τη διαδικασία σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το τεχνικό αντικείμενό του περιλαμβάνει:

1. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων
2. Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών
3. Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Υπολογίζεται ότι η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 24 μήνες και ο χρόνος λειτουργίας του ανέρχεται σε 25 έτη. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα του έργου της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων υπολογίζεται σε 25.726 τόνους.

Διαφήμιση

Ο φάκελος του έργου είχε προετοιμαστεί το 2020 από τον Δήμο Θήρας, ο οποίος είχε τότε την αρμοδιότητα. Στη συνέχεια η αρμοδιότητα περιήλθε στο νεοϊδρυθέντα Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο την ολοκλήρωση του φακέλου και τον κατέθεσε τον Ιούνιο του 2021 στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση της όλης διαδικασίας:

  • Την προηγούμενη και σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.
  • Τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη και τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ που ενέκριναν το έργο.
  • Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιώργο Χατζημάρκο για την άψογη συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του Οργανισμού όσο και στην προετοιμασία κοινών δράσεων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
  • Τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου για την προετοιμασία όλων των αναγκαίων μελετών που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, Γιάννη Φραντζή.
Διαφήμιση

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θήρας προωθεί δύο ακόμα σημαντικά έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων:

– Την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, έργο προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με ορίζοντα δημοπράτησης το τέλος του 2022.
– Την ενδιάμεση φάση επεξεργασίας απορριμμάτων.

“Προχωράμε δυναμικά, με στόχο να καταστήσουμε τη Σαντορίνη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητας και ευημερίας για τους κατοίκους. Έναν ασυναγώνιστο τουριστικό προορισμό, παγκόσμιας εμβέλειας” καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Ασημένιο μετάλλιο για την Κατερίνα Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία είναι και η κάτοχος του ρεκόρ αγώνων, μετείχε για πέμπτη φορά στην καριέρα της σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι έκανε τέσσερα τα μετάλλιά της. Το 2014 ήταν δεύτερη, ενώ το 2016 και το 2018 ήταν νικήτρια.