Σ. Τσιόδρας: Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης

Χειρότερο το δεύτερο κύμα - Τελευταία επιλογή το lockdown - Μόνη επιλογή η μάσκα

Την κρισιμότητα της κατάστασης μετά και τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

“Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε” είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η ζωή μας συνεχίζεται με τα μέτρα και σημειώνοντας παράλληλα πως “το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες”. Αναφερόμενος στην πιθανότητα για νέο lockdown, τόνισε πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά “καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα” επισήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι “η διασπορά του ιού επελαύνει και το σύστημα υγείας απειλείται, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα”. Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως αναμενόταν, είναι χειρότερο.

Ο κος Τσιόδρας εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. “Δε θα χάσουμε την ελπίδα μας, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα και η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή” είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο καθηγητής χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε 2-3 εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας “η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσεων του κορονοϊού στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC), όπως είπε, βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. “Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο” κατέληξε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη