Πανκυκλαδικό κάλεσμα: Προαναγγελία συνεδρίου για τον τουρισμό στη Μύκονο

“Ο τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ο και 21ο αιώνα. Η Βιωσιμότητα των νησιών στο επίκεντρο” είναι ο τίτλος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο στις 18-19 Νοεμβρίου 2023.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου Π.Α.Κ.Ο Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ. Το συνέδριο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Βιώσιμου Τουρισμού και Πολιτισμού (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, γεωγράφοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά που έχουν ερευνήσει τις Κυκλάδες, θα προσκληθούν να συμβάλουν στον γενικότερο προβληματισμό και να απαντήσουν σε ερωτήματα:

1. Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική ανάπτυξη στις Κυκλάδες συνολικά ή και ειδικά σε νησιά με δυνατές τουριστικές οικονομίες;
2. Ποια κοινά προβλήματα παρουσιάστηκαν και πώς τα διαχειρίστηκαν οι τοπικές κοινωνίες;
3. Ποιος ο ρόλος του κεντρικού κράτους και των φορέων στην τουριστική πορεία των Κυκλάδων και στη δημιουργία/σχεδιασμό υποδομών;
4. Ποιο είναι το κοινωνικό και πολιτισμικό προφίλ των νέων επαγγελματικών ομάδων στο πλαίσιο των τουριστικών οικονομιών;
5. Πώς διαμορφώθηκαν οι τόποι, τα τοπία, οι οικισμοί και η Κυκλαδίτικη ύπαιθρος την μετα-τουριστική εποχή;
6. Ποιες προτάσεις περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και οικονομικής βιωσιμότητας θα μπορούσαν να αρθρωθούν για να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες ή και να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές όλων των ειδών;

Επίσης θα προσκληθούν ομάδες/σύλλογοι από την Κοινωνία των Πολιτών των Κυκλάδων ώστε να παρουσιάσουν τις δράσεις τους σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολυφωνίας που υπάρχει για το μέλλον των Κυκλάδων.

Οι ομιλίες σε επεξεργασμένη μορφή θα συγκεντρωθούν ώστε να εκδοθούν σε συλλογικό τόμο (ψηφιακό ή και έντυπο). Τον συνολικό συντονισμό του συνεδρίου και της έκδοσης του σχετικού τόμου έχει η Δρ. Δέσποινα Νάζου, κοινωνική ανθρωπολόγος μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Μύκονο και είναι ανοιχτό για όποιον/α θέλει να το παρακολουθήσει.

Νεώτερη ενημέρωση θα υπάρξει εντός του Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη