Προετοιμασία μεγάλης ωκεανογραφικής αποστολής στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Χριστιανών-Σαντορίνης-Κολούμπου

Στη Σαντορίνη οι επικεφαλής επιστήμονες

Στη Σαντορίνη βρίσκονται ήδη οι επιστήμονες, επικεφαλής της Διεθνούς Ωκεανογραφικής αποστολής των Θαλάσσιων Ερευνητικών Γεωτρήσεων, T. H. Druitt από τη Γαλλία και S. Kutterolf από τη Γερμανία, μαζί με την Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην αποστολή.

Οι επιστήμονες βρίσκονται στο νησί με σκοπό να πραγματοποιήσουν εργασίες υπαίθρου έως τις 17 Μαΐου, ενόψει της ωκεανογραφικής αποστολής “IODP Expedition 398″, που θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο “Joides Resolution“, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Χριστιανά – Σαντορίνη – Κολούμπο, αλλά και την Αμοργό.

Το Διεθνές Πρόγραμμα Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program – IODP) μελετά την εξέλιξη της Γης, όπως έχει αποτυπωθεί στα ιζήματα και πετρώματα κάτω από τον βυθό των ωκεανών.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στόχοι της ωκεανογραφικής αποστολής, που θα πραγματοποιηθεί με το “Joides Resolution” είναι:

  1. Η αναδιαμόρφωση της πλήρους ηφαιστειακής ιστορίας του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, από τη γένεσή του έως σήμερα.
  2. Ο προσδιορισμός της ενεργότητας των υποθαλάσσιων ρηγμάτων που οριοθετούν τις θαλάσσιες λεκάνες και συσχετισμός αυτών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.
  3. Η τεκμηρίωση της πετρογένεσης, εξέλιξης και αποθήκευσης μάγματος στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα, τόσο χρονικά όσο και χωρικά.
  4. Η τεκμηρίωση των διαδικασιών, των προϊόντων και των πιθανών επιπτώσεων της έκρηξης κατά την Ύστερη Χάλκινη εποχή στη Σαντορίνη (Μινωική έκρηξη).
  5. Η μελέτη της ιστορίας, της δυναμικής και των κινδύνων των υποθαλάσσιων εκρήξεων των Καμένων και του Κολούμπου.
  6. Η τεκμηρίωση της μετάβασης από ηπειρωτικό σε θαλάσσιο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της υποβύθισης στην περιοχή του Αιγαίου.
  7. Η αναζήτηση της παρουσίας της μικροβιακής ζωής στα πετρώματα της καλντέρας της Σαντορίνης και της περιοχής γύρω από τον Κολούμπο, και πώς αντέδρασε στις επαναλαμβανόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις.
Το εξειδικευμένο ωκεανογραφικό πλοίο Joides Resolution, ένα από τα μεγαλύτερα για ερευνητικές γεωτρήσεις στον κόσμο – Πηγή: IODP JRSO

Οι επιστήμονες θα συναντηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής 13/5 με τον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη συγκεκριμένη ωκεανογραφική αποστολή, η οποία αναμένεται να στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας προς την Σαντορίνη. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος επίσης ο Πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ Γιάννης Αργυρός, καθώς και η Αντιδήμαρχος Θήρας Σοφία Κίτσου.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη