Προληπτική εξέταση ανά εξάμηνο για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη συστήνει ο ΠΙΣ

Με αφορμή την αυριανή (14/11) Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συστήνει εξάμηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία.

Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία, τονίζει ο ΠΙΣ. Αντίστοιχη προσοχή, σημειώνει, πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης).

Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.

Στην Ελλάδα από διαβήτη υπολογίζεται ότι πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού.

Η νόσος αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο, καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Χαρακτηριστικό του σακχαρώδους διαβήτη είναι ότι επηρεάζει διά βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, τα τελευταία 30 χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα να πάσχουν πάνω από 280.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη