Στη φάση επιλογής αναδόχου βρίσκεται ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την “Εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, προμελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή νέου λιμένα στη ν. Θήρα” που προκηρύχθηκε στις αρχές του έτους (3/1/2020). Η διάρκεια της σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου ορίζεται στους 18 μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
Ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι 713.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Η δέσμευση του εν λόγω ποσού για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε γίνει γνωστή από τον Νοέμβριο του 2019.
Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών ήταν ως τις 17/2/2020 και η ηλεκτρονική αποσφράγιση έγινε στις 20/2/2020. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η συνεδρίαση της επιτροπής διαγωνισμού δεν έχει γίνει, επομένως η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου έχει παγώσει.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, αντικείμενο της υπό ανάθεση μελέτης αποτελεί η κατασκευή νέου λιμένα στη Ν. Θήρα που θα εκπονηθεί σε δύο φάσεις.
Η Α’ φάση θα περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που αφορούν την αξιολόγηση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, τη διερεύνηση νέας θέσης λιμένα (σ.σ. χωρίς να προτείνεται κάποια συγκεκριμένη θέση) και την προκαταρκτική μελέτη λιμενικών έργων. Το παραδοτέο της φάσης αυτής θα είναι η προκαταρκτική μελέτη λιμενικών έργων, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις συνοπτικές τοπογραφικές αποτυπώσεις, την περιβαλλοντική αξιολόγηση και τη χωροταξική και συγκοινωνιακή ανάλυση της κάθε εναλλακτικής θέσης.
Η Β’ φάση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες μελέτες:
• Σύνταξη του Φακέλου Καθορισμού Χερσαίας Ζώνης Λιμένα,
• Τοπογραφική/βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής μελέτης,
• Γεωλογική μελέτη (γεωφυσική διασκόπηση)
• Μελέτη συγκοινωνιακών έργων
• Προμελέτη λιμενικών έργων, καθώς και τις απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες
• Ειδική Αρχιτεκτονική μελέτη
• Υδραυλική μελέτη
• Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα κατασκευής νέου λιμανιού στη Σαντορίνη συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας στις 4/2/2020, και ενώ ο διαγωνισμός του Υπουργείου ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πριν λίγες ημέρες σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας στα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αναγκαιότητα διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού στη Σαντορίνη. Απάντηση στην εν λόγω ερώτηση είχε δώσει πριν λίγο καιρό και ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναπτύσσοντας λεπτομερώς το κυβερνητικό πλάνο.
Εκτός από το θέμα του λιμανιού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο και στο οδικό δίκτυο του νησιού.
Σε ό,τι αφορά τον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης, ο οποίος είναι ένα από τα αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στη Fraport, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προβλέπεται να υλοποιηθούν τα εξής έργα υποδομών:
– Επικείμενα έργα (2017-2021): α) Αναδιάταξη περιοχής στάθμευσης και ελιγμών αεροσκαφών, ώστε να είναι δυνατή η κίνηση power-in & push back, β) Επέκταση αεροσταθμού κατά 11.110 m², γ) Αναδιάταξη αεροσταθμού, δ) Ανάπλαση προαύλιου χώρου στην υφιστάμενη υποδομή αστικού χώρου και επέκταση αστικού χώρου, ε) Νέος Πυροσβεστικός σταθμός – RFFS, στ) Νέος χώρος στάθμευσης Γενικής Αεροπορίας – GSE, ζ) Νέος χώρος απόρριψης απορριμμάτων
– Μελλοντικά έργα (2026-2031): Επέκταση Αεροσταθμού κατά επί πλέον 2,834 m²
Σχετικά με το οδικό δίκτυο, ο κος Καραμανλής επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων για το υπόψη οδικό δίκτυο, ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και, προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να αναλάβει την εκπόνηση μελετών ή και την κατασκευή έργων στο υπόψη οδικό τμήμα, θα πρέπει να υπάρξει προς αυτό σχετικό αίτημα και να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση. Μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου αίτημα για χρηματοδοτική συνδρομή που να αφορά παρεμβάσεις στο υπόψη οδικό δίκτυο.