Πρόγραμμα Mo.Na. στη Σαντορίνη – Πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική και πολιτιστική διαχείριση της καλντέρας

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Στο πλαίσιο του έργου “Διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της καλντέρας της Σαντορίνης” του προγράμματος Mo.Na., η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανέλαβε δραστηριότητες σχετικά με τη συστηματική καταγραφή, τη φωτογραφική και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, καθώς και την ταυτοποίηση των μνημείων που αποτελούν τον διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο της καλντέρας της Σαντορίνης.

Ήδη έχουν καταγραφεί στη Σαντορίνη 57 σημεία ενδιαφέροντος, κυρίως εκκλησίες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ενώ αρκετοί προϊστορικοί χώροι έχουν επίσης ενσωματωθεί στη λίστα.

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Τα παραπάνω δεδομένα χρησιμοποιούνται σε αυτό το έργο, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό πεζοπορικών διαδρομών εύκολου επιπέδου που θα συνδέουν μνημεία στην ευρύτερη υπάρχουσα τουριστική ζώνη. Έτσι, θα προωθηθεί ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος της καλντέρας, με σεβασμό στον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα των μνημείων που θα τα κάνει προσιτά και ελκυστικά για το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών, και σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες εργασίες σχετικά με την εκκαθάριση της βλάστησης, την ενοποίηση, την εγκατάσταση των αναγκαίων πληροφοριακών πινακίδων όπου χρειάζεται τόσο στα μονοπάτια πεζοπορίας όσο και στα αξιοθέατα.

Το πρόγραμμα εκτελείται με συντονιστή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη