26.1 C
Santorini
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Πρωτοβουλίες της ΕΕΚΦΝ για την επόμενη σεζόν κρουαζιέρας

Πρωτοσέλιδα

Μια σειρά πρωτοβουλιών έχει πάρει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα του κλάδου της  κρουαζιέρας, που σχετίζονται με την προετοιμασία υποδοχής των πλοίων την προσεχή τουριστική περίοδο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΕΚΦΝ ενεργεί για:

 1. Την εξέταση με τα ενδιαφερόμενα Μέλη της, των προγραμμάτων δρομολογίων των  κρουαζιεροπλοίων για τα δύο προσεχή έτη, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η άνεση στις προσεγγίσεις στους λιμένες, καθώς και στις μετακινήσεις των εκατομμυρίων επιβατών-τουριστών που καταφτάνουν στη χώρα μας.
 2. Τη χάραξη της αναγκαίας στρατηγικής για την κρουαζιέρα, σε συνεργασία με τους  αρμόδιους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.
 3. Τη λειτουργία ηλεκτρονικού/ψηφιακού συστήματος-πλατφόρμας, που θα  συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία κίνησης των πλοίων στους 50 προορισμούς  κρουαζιέρας και θα παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων  φορέων, με σκοπό την αναγκαία προετοιμασία για υποδοχή των κρουαζιεροπλοίων και για ευκολότερη εξυπηρέτηση των επιβατών.
 4. Την τήρηση, από τις αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης των Λιμένων, του συστήματος berth allocation, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού σε περίοδο αιχμής, ως προς τον ταυτόχρονο κατάπλου πλοίων σε λιμάνια, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  στην αποβίβαση των επιβατών-τουριστών, αλλά και στις μετακινήσεις στα  σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.
 5. Τη λήψη μέτρων προστασίας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από πλευράς ρύπων  που εκπέμπονται από την λειτουργία των μηχανών των πλοίων, τα οποία ελλιμενίζονται σε λιμένες που συμβαίνει να υπάρχει πυκνή κατοίκηση περιμετρικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ζωή των κατοίκων.
 6. Την άρση απαγόρευσης εισόδου επισκεπτών-τουριστών που υπάρχει σήμερα από  χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα με αφετηρία και τερματισμό ελληνικούς λιμένες, πάντα με την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για την προστασία από την Covid-19. Στόχος στην ενέργεια αυτή και η ανάπτυξη του home porting σε λιμένες της επικράτειας.
 7. Την ύπαρξη ευκολιών παραλαβής στερεών και υγρών αποβλήτων και καταλοίπων των πλοίων στους λιμένες (reception facilities).
 8. Τη θέσπιση Νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει όρους ελκυστικούς για την  λειτουργία των πλοίων, και την επιστροφή τους στο Εθνικό Νηολόγιο.
 9. Την ανάπτυξη home porting σε λιμένες, με στόχο τα μεγαλύτερα οφέλη για την τοπική  κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
 10. Την επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέραν του σημερινού 8μήνου, με στόχο να  εκτελούνται κρουαζιέρες όλο τον χρόνο.
 11. Την εφαρμογή από πλευράς επιβατών και πληρωμάτων των μέτρων ασφαλείας που  επιβάλλονται για την προστασία από την Covid-19.
 12. Τη διευκόλυνση στα πλοία που παραμένουν σε ακινησία ένεκα της πανδημίας, ελλιμενισμένα σε ελληνικά λιμάνια.
 13. Τον εκσυγχρονισμό διατάξεων Κανονισμών λιμένων, σύμφωνα με τις εξελίξεις σε θέματα που έχουν σχέση με τα πληρώματα, καθώς και με τις διαδικασίες που τηρούνται στις προσεγγίσεις των πλοίων και την εξυπηρέτηση αυτών στους λιμένες.
 14. Την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας (security) στην χερσαία ζώνη των λιμένων, καθώς και την επέκταση των μέτρων αυτών στον θαλάσσιο χώρο που παραμένουν τα κρουαζιερόπλοια στα αγκυροβόλια, πραγματοποιώντας την απο/επιβίβαση των επιβατών με λέμβους.
 15. Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση αναγκαίων έργων στους λιμένες, για καλύτερη  εξυπηρέτηση των πλοίων.

Για την επίτευξη των παραπάνω, πραγματοποιούνται επισκέψεις στα λιμάνια της χώρας από ομάδες εκπροσώπων της ΕΕΚΦΝ, ενώ γίνεται και διαδικτυακή επικοινωνία με τα μέλη της Ένωσης, τους προϊστάμενους των αρμοδίων τοπικών Αρχών των λιμένων, καθώς και με φορείς της Κεντρικής Διοίκησης. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες στα πλοία όπως: νηογνώμονες, οργανωμένα σωματεία λεμβούχων, φορείς που παρέχουν λεμβουχικές υπηρεσίες, φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

“Την περίοδο της πανδημίας, η Ένωση συνδράμει σε κάθε ενέργεια από πλευράς  καθορισμού και τήρησης μέτρων ασφαλείας στα πλοία και τους λιμένες, προκειμένου για  την προστασία από τον Covid-19”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΚΦΝ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού που συνδέεται με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας

Σήμερα (6/7)  καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, αναφέρει...