Πρόβλεψη διεθνών αεροπορικών αφίξεων 2019 στα περιφερειακά αεροδρόμια

Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/19 για τη θερινή περίοδο του 2019 δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης με ενδεχόμενη ελαφρά καθοδική τάση.

Συγκεκριμένα, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση +21% στον προγραμματισμό θέσεων για την περυσινή σεζόν, σε συνέχεια αυξήσεων και τις προηγούμενες χρονιές, φέτος παρατηρείται μείωση -7% (-1,3 εκ. θέσεις) σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για την θερινή περίοδο του 2018. Η μείωση αυτή μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως “διόρθωση”, αφού η πραγματοποιθείσα αύξηση αφίξεων το 2018 ανήλθε σε +11%, δηλαδή
περίπου 10% χαμηλότερη από την αύξηση στον προγραμματισμό θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφέρει από αυτήν του προγραμματισμού.

Σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων τη θερινή περίοδο του 2019 παίζουν:
– η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη: οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις,
– η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο για τους όρους του BREXIT και η ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική ενός no-deal BREXIT,
– η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές),
– η χρεωκοπία της Germania, η οποία είχε προγραμματίσει ~ 381 χιλ. θέσεις. Είναι πιθανή η απορρόφηση (μέρους) των χαμένων θέσεων από άλλες αεροπορικές εταιρείες που θα αποτυπωθεί στον επόμενο προγραμματισμό,
– τέλος, το ζεστό περυσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις χώρες αυτές είτε οδηγώντας σε “staycations” είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς καταγράφουν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης (-380 χιλ. θέσεις ή -16%), των Χανίων (-236 χιλ. θέσεις ή -15%), της Κέρκυρας (-166 χιλ. θέσεις ή -8%), της Ρόδου (-148 χιλ. θέσεις ή -4%) και της Ζακύνθου (-118 χιλ. θέσεις ή -11%).

Αύξηση καταγράφουν τα αεροδρόμια της Μυκόνου (+68 χιλ. θέσεις ή +10%), του Άραξου (+50 χιλ. θέσεις ή +41%), της Κεφαλονιάς (+20 χιλ. θέσεις ή +5%) και της Καλαμάτας (+13 χιλ. θέσεις ή +6%). Επίσης 1 νέα αεροπορική σύνδεση καταγράφεται για την Πάρο.

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφει οριακή μείωση (-23.5 χιλ. θέσεις ή -3%).

Πηγή: INSETE INTELLIGENCE

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. παρατηρείται, τον Ιανουάριο, μια μείωση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων σε ελληνικούς προορισμούς, αλλά υπάρχουν προσδοκίες για σταθεροποίηση των κρατήσεων στα επίπεδα του 2018.
    Τώρα για την Σαντορίνη, λαμβανομένης της αύξησης την προσφοράς κλινών και με σταθερή την ζήτηση στα περσινά επίπεδα , θεωρώ βέβαιη την μη κάλυψη της προσφοράς των κλινών . Μακροπρόθεσμα εκτιμώ ότι θα αναδειχθεί το φαινόμενο ”της φούσκας σε παραθεριστικές κατοικίες” όπως έγινε και στα κανάρια Νησιά.
    Σε κάθε περίπτωση θα συμπιεστούν οι τιμές διάθεσης κλινών διαμονής προς στα κάτω .
    Ευχαριστώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here