14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προχωρούν τα έργα ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων

Δημοπρατείται η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων | Υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου

Share

Σύγχρονους μουσειακούς χώρους και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή  και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν, αποκτούν τα νησιά των Κυκλάδων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔ) Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, προχώρησε στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου “Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων”, που αφορά στην υλοποίηση πλατφόρμας διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και κινητών ευρημάτων με διαδραστική αφήγηση. Στόχος είναι η αξιοποίηση του μοναδικής αξίας πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του τουρισμού εμπειρίας στην ευρύτερη περιοχή, την ποσοτική αύξηση των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία μοναδικής πολιτιστικής αξίας και την ποιοτική ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλατφόρμα θα εστιάσει, αφενός, στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης των Μικρών Κυκλάδων ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.200 – 2.000 π.Χ.), και, αφετέρου, στην ψηφιακή ανάδειξη των εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας οχυρωματικών έργων (ακροπόλεων, κάστρων, οχυρωμένων οικισμών, πύργων, κ.λπ.) του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, αξιοποιώντας ‘έξυπνες’ τεχνικές και τεχνολογίες αιχμής. Επιπλέον, στο αντικείμενο περιλαμβάνονται και εργασίες συγκέντρωσης πρωτογενών στοιχείων και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο θα καθίσταται διαθέσιμο στους τελικούς χρήστες μέσω της πλατφόρμας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 155 χιλ. €.

Η Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων είναι ένα από τα δέκα έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1,2 εκατ. €, που αφορούν σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, όσο και εξειδικευμένα τα νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Άνδρος και Κύθνος.

Παράλληλα, η ΕΥΔ ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου “Προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου”, που αποτελεί τμήμα της Πράξης “Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου”, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. €, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου το 2016, με αρχικό προϋπολογισμό 750 χιλ. €.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύθνου αποκτά στέγη σε ένα σύγχρονο μουσείο και γίνεται προσβάσιμη σε κάθε μελετητή και επισκέπτη. Η μόνιμη έκθεση θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων (Βρυόκαστρο), αλλά και από την “εκτός άστεως” ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων, θα πραγματοποιηθεί συντήρηση αρχαιοτήτων, ενώ προβλέπεται και διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων, θεματικών ξεναγήσεων κ.ά, ώστε το Μουσείο να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το νησί.

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και πόρους του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη