Σαντορίνη: Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των οικοδομικών αδειών που εκκρεμούν

Εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη λόγω της εξέτασης πλέον των φακέλων και από το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας στις 10/11/2020.

Για το ζήτημα αυτό ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας και ο μηχανικός Δημήτρης Γκινοσάτης. Παραθέτουμε όσα ειπώθηκαν σχετικά με το θέμα, όπως δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έχουμε λοιπόν το επίμαχο θέμα που έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό, έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πάρει και αποφάσεις για το θέμα της απόφαση των Νεωτέρων Μνημείων, ξαφνικά τον Οκτώβρη του 2019 να εμφανίσει ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπήρχε. Είχαμε λοιπόν ένα δεδομένο καθεστώς μέχρι τον Οκτώβρη του ’19 το οποίο δεν αμφισβητείται και δεν μπορεί να υπάρχει η υφιστάμενη κατάσταση. Κάθε πολίτης, κάθε επαγγελματίας, κάθε οικογενειάρχης για να βγάλει μία οικοδομική άδεια πήγαινε και ρώταγε τι πρέπει να κάνουμε. Μέχρι τον Οκτώβρη του ’19 η πεπατημένη ήταν συγκεκριμένη. Τον Οκτώβρη του ’19, και δεν θα αφήσω υπονοούμενα, διότι το έχουμε δουλέψει πάρα πολύ αυτό το θέμα, έχουν γίνει άπειρες συγκρούσεις, ατέρμονες συζητήσεις και με τη νομοθεσία και αυτή τη φορά που ήμουνα στην Αθήνα και την προηγούμενη και κάθε φορά ασχολούμαστε με αυτό το θέμα.

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα. Το θέμα το γνωρίζετε. Είχαμε λοιπόν ένα όργανο, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το οποίο εγκρίνει τις άδειες, περνάνε από την Πολεοδομία, δίνει τους όρους δόμησης αν είναι εντάξει και καθένας μπορεί να χτίσει. Εάν το κτίσμα, η επίμαχη οικοδομική άδεια ήταν σε αρχαιολογική ζώνη τότε αυτό περνάει από το Υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίνεται ή όχι για ευνόητους λόγους. Κάποιος λοιπόν ανακάλυψε ότι η Σαντορίνη από το 1972 έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και εδώ επί τη ευκαιρία να σας πω ότι και η Μύκονος που ήταν απέξω σήμερα την έβαλαν και αυτή μέσα. Λέω λοιπόν στην εισήγησή μου για να φρεσκάρω και για να ενημερώσω, ότι μέχρι το 1980 υπήρχαν λόγοι να προστατευτεί η Σαντορίνη διότι δεν προστατευόταν από πουθενά. Από το 1980 και μετά υπήρχε το ΣΧΟΠ, υπήρχαν Αρχιτεκτονικά Συμβούλια, υπήρχαν σήμερα το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τα οποία διασφάλιζαν την νομιμότητα και προστάτευαν αν θέλετε τη Σαντορίνη. Όμως ποτέ δεν έγινε αναοριοθέτηση, αυτό που έπρεπε να γίνει πραγματικά. Δηλαδή ξαφνικά χαρακτηρίστηκε όλη η Σαντορίνη ιστορικός τόπος. Δεν είναι δυνατόν, πρέπει να αιτιολογείς ένας ιστορικός τόπος γιατί είναι ιστορικός τόπος για να μπορέσεις να τον εξαιρέσεις και να τον προστατεύεις.

Βρεθήκαμε λοιπόν να προχωράμε μέχρι το 2019. Το 2019 όλες οι άδειες που πέρναγαν από ΣΑ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) πήγαιναν, έπαιρναν την οικοδομική τους άδεια και λειτουργούσαν. Έγιναν κάποιες καταγγελίες, τέλος πάντων όπου φτάσαμε να γίνεται και διακοπή. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Για να λυθεί λοιπόν αυτό το θέμα το ιδανικό είναι η αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου έτσι ώστε να δούμε ποια σημεία είναι ιστορικός τόπος και όλα τα άλλα όπως ακριβώς γινόταν πριν να περνάνε Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση από την Πολεοδομία και να τελειώνουν. Έχουμε λοιπόν μια κατάσταση στην οποία αυτή την αναοριοθέτηση μπορεί να την κάνει μόνο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Και έχουμε συμφωνήσει και με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και με την Υπουργό Πολιτισμού και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς τον κ. Διδασκάλου και τον κ. Μπακογιάννη ότι θα πρέπει να γίνει αναοριοθέτηση, σε αυτό τουλάχιστον έχουμε συμφωνήσει. Αυτό όμως δεν λύνει τα προβλήματα σήμερα, θα τα λύσει όταν θα γίνει η αναοριοθέτηση. Και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο όταν θα ανατεθεί θέλει 6 μήνες τουλάχιστον, όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, ο κ. υφυπουργός για να κατατεθεί και να μπουν στη διαδικασία των ενστάσεων, σχόλια κ.λπ. που σημαίνει αυτό ότι θα πάρει για μένα ενάμιση χρόνο.

Έως τότε όμως είχαμε μία υφιστάμενη κατάσταση η οποία διαταράχθηκε και φυσικά δεν μπορεί οι άδειες να περνάνε από δύο διαφορετικά υποκειμενικού χαρακτήρα όργανα, διότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονική εξετάζει τις όψεις, όπου είναι όπως καταλαβαίνετε υποκειμενική η άποψή του, θα μπορούσε εμένα να μου αρέσει σύμφωνα με τα στάνταρ που υπάρχουνε και στον κ. Άγγελο Ρούσσο να μην αρέσει, οπότε δεν γίνεται για το ίδιο πράγμα να περνάνε από δύο όργανα. Το καθένα πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Το Υπουργείο λοιπόν Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι θέλει να δει και από τη δική του πλευρά και να εξετάσει τις άδειες, επανεξέταση των αδειών στη δική του πλευρά. Για το λόγο αυτό λοιπόν από τις 300 άδειες που είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, οι 90 πήγαν, κάποιοι το στείλανε στο ΥΠΠΟ, να τελειώνουμε. Πήγαν οι 90 και είδαμε παρατηρήσεις οι οποίες δεν ήταν της αρμοδιότητός τους αλλά ήταν παρατηρήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Αυτή η πάγια διαμάχη του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία δεκαετίες υπήρχε, ξεκίνησε και δημιουργεί πρόβλημα στη Σαντορίνη. Είναι όπως τσακώνονται οι κροκόδειλοι και την πληρώνουν τα βατράχια.

Σήμερα όμως η Σαντορίνη θέλει να βάλει τάξη και φυσικά την εκτός σχεδίου δόμηση, την εκτός σχεδίου έγκριση αδειών για τουριστικές επιχειρήσεις την έχουν ήδη διακόψει. Οπότε δεν τίθεται θέμα για νέες άδειες. Έχουμε όμως τις υφιστάμενες άδειες. Εδώ χρησιμοποιήσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο μία γνωμοδότηση που μας είχαν φέρει οι μηχανικοί της Σαντορίνης από τον Μέλισσα στην οποία ξεκινήσαμε και πατήσαμε. Όμως νομικά έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερα στηρίγματα. Πείσαμε λοιπόν, έχουμε πείσει και το δηλώνω αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι πρέπει πρώτον, μέχρι τον Οκτώβρη του ’19, όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι νόμιμες. Από τον Οκτώβρη του ’19 έως σήμερα, όσες έχουν περάσει και από το ΥΠΠΟ και δεν έχουν καμία διόρθωση ή οτιδήποτε, αυτές μπορούν να προχωρήσουν και να γίνουν και όλες οι άδειες από σήμερα και μετά, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε ένα μητρώο γύρω στις 300 άδειες και μην φοβηθεί ο κόσμος, δεν είναι οικοδομές, είναι τροποποιήσεις, είναι αλλαγή παράθυρου, είναι ξέρω εγώ οι όψεις τους κ.λπ. Αυτές οι 300 άδειες πρέπει να περάσουν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Δεν γίνεται όμως να περάσουν και από το συμβούλιο και να περάσουν και από το Νεωτέρων Μνημείων.

Οπότε είχαμε προτείνει και είχαμε έρθει σε μία επικοινωνία και μία συμφωνία πριν δύο μήνες, ότι πρέπει να γίνει ένα διευρυμένο όργανο, το οποίο θα έχει μέσα και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Εγώ μάλιστα η άποψή μου ήταν οι 5 που έχουνε ήδη στο ΣΑ και να μπούνε και άλλοι τρεις από το ΥΠΠΟ. Εκεί κλωτσήσανε στην αρχή πριν δυο-τρεις μήνες που έγινε και πριν, είχα ανέβει πριν ένα μήνα είχανε κλωτσήσει λοιπόν ότι πρέπει να είναι 4-4 και 1. Μετά τσακωθήκανε ποιος θα είναι ο ένας, αν θα είναι από το ΥΠΠΟ ή από το ΥΠΕΝ. Το αρμόδιο όργανο είναι το ΥΠΕΝ, οπότε στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης να λυθεί το πρόβλημα, τότε συναίνεσα σιωπηρά λέγοντας ότι εγώ θα πάω 5-3 και θα δώσω το 4-4-1, έτσι ώστε να γίνει η σύσταση γρήγορα του διευρυμένου.

Ενώ είχε συμφωνηθεί στην διάσκεψη που κάναμε όλοι οι Γενικοί Γραμματείς για τον στρατηγικό σχεδιασμό Σαντορίνης, ο κ. Διδασκάλου ο Γενικός Γραμματέας έφερε αντιρρήσεις ως προς το διευρυμένο. Οπότε είναι θέμα επανεξέτασης με τους δύο Γενικούς Γραμματείς, τους υπουργούς και τον υφυπουργό, την κα Μενδώνη και τον κ. Οικονόμου, έχει γίνει απ’ ό,τι ξέρω και πριν τέσσερις μήνες πάλι συνάντηση, σύσκεψη, πρέπει να είναι η τρίτη μεταξύ του κ. Οικονόμου και της κας Μενδώνη και το επίμαχο αυτή τη στιγμή είναι να συμφωνήσουμε για το ένα διευρυμένο όργανο να λειτουργήσει έτσι ώστε αυτό να περάσει όλες τις άδειες, οι οποίες δεν έχουν περάσει από ΣΑ, να περάσουν κατευθείαν από το διευρυμένο. Δεν είναι κάτι εύκολο, δεν είναι κάτι απλό, η νομοθεσία δεν μας στηρίζει, πρέπει να είσαι εξειδικευμένος, μα τρομερά εξειδικευμένος στο θέμα της νομοθεσίας και για το λόγο αυτό έχω τη βοήθεια της κα Σιούτη και για πρώτη φορά δίνω το όνομα, είναι μια κορυφαία στο είδος προσωπικότητα και τέλος πάντων η οποία έχει νομική υποστήριξη προς τα αιτήματά μας. Στην κα Σιούτη έκανα επίσκεψη πριν ένα μήνα, μίλησα τηλεφωνικά τρεις φορές τώρα που ήμουνα στην Αθήνα, έχουμε μια επικοινωνία και στη νέα συζήτηση με τους Γενικούς Γραμματείς θα είναι και η κα Σιούτη, θα είναι και ο Δήμος Θήρας με τους εκπροσώπους του και έτσι λοιπόν θα κλείσουμε το θέμα το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Έως τότε είναι άδικο αυτό το οποίο γίνεται, εμείς βάλαμε και εξετάσαμε το θέμα των επιδοτήσεων και τα ΕΣΠΑ τα οποία χάνονται και δάνεια τα οποία είναι στον αέρα και προθεσμίες οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν και το λέω αυτό για να προλάβω οποιαδήποτε κινδυνολογία, δεν είναι κινδυνολογία, είναι μια πραγματικότητα. Έχω φτάσει στο γραφείο του ιδίου του πρωθυπουργού και εδώ μπορώ να σας δηλώσω ξεκάθαρα ότι το μεγάλο αγκάθι της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν αυτό το θέμα. Είχα την εγγύηση λοιπόν από το Μαξίμου ότι ναι θα έρθει ο πρωθυπουργός και ότι θα μπούμε σε μία λογική συνεννόησης και επίλυσης.

Στα πλαίσια αυτά της 13 του Ιούνη, λίγο πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στην Καλντέρα και στο ηλιοβασίλεμα, 07:00 η ώρα, 07:15 κλείστηκε υποχρεωτικά το ραντεβού Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού και Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Σε αυτή τη συνάντηση βάλαμε τις βάσεις, προχωρήσαμε από τότε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν συνεπές, μας είχε πει ότι τον Ιούλιο έως τέλος Ιουλίου θα είχε εξετάσει όλες τις άδειες, οι οποίες εκκρεμούσαν στο ΥΠΠΟ, εγώ μέχρι τον Αύγουστο παρακολουθούσα και δεν είχε περάσει καμία άδεια από το ΥΠΠΟ και ξαφνικά ως διά μαγείας τον Σεπτέμβριο μπήκανε δυναμικά να εξετάσουν τις λίγες. Εδώ θα σας κάνω και μία ακόμα ενημέρωση. Βρέθηκε άδεια, μία, η οποία όπως ισχυρίζεται το ΥΠΠΟ, το Νεωτέρων, έπρεπε να είναι μόνο κατοικία και ήταν διώροφο. Και εκείνο είδε το μεγάλο ψεγάδι δήθεν ότι θα προφυλάξει τη Σαντορίνη, λες και μας φυλάει το ΥΠΠΟ, μη εγκρίνοντας την διώροφη οικοδομή. Αυτό όμως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας Θήρας, η οποία τελευταία έρχεται να εγκρίνει του όρους δόμησης.

Αυτό που πρέπει εμείς να πούμε είναι ότι το θέμα το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, έχουμε νομικές συμβουλές, απ’ ό,τι φαίνεται η Σαντορίνη τραβάει μπροστά για να λύσει το θέμα πανελλαδικά και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Διότι αν πιλοτικά είχε λυθεί κάπου αλλού θα ακολουθούσαμε την πεπατημένη. Έχουμε μπει λοιπόν μπροστά και κλείνοντας θα σας πω. Οριστική συμφωνία, επαναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου από το ΕΠΣ. Σύσταση των διευρυμένων το γρηγορότερο σε ένα-δύο μήνες στο οποίο λίγο μας κλώτσησε ο Διδασκάλου στην τελευταία συνάντηση και φυσικά όλες οι άδειες οι οποίες ήταν σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς, αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτά είναι ως εισαγωγή, μπορώ να σας πω πάρα πολλά πράγματα για το θέμα του προβλήματος, θα ακούσω και τον κ. Γκινοσάτη και όποιον άλλον θέλει για να κλείσουμε το θέμα, την ενημέρωση.

Δ. ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ: Ναι, καλησπέρα και από μένα. Το θέμα το είχαμε ξανασυζητήσει και το είχαμε αναλύσει όσο μπορούσαμε περισσότερο σε ένα προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Άκουσα τον κ. Δήμαρχο, όντως επειδή έτυχε να συμμετέχω και σε δύο συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτισμού έτσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει μία αντίδραση από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν να θέλει να σταματήσει παντελώς τη δόμηση στη Σαντορίνη, ενώ δεν υπάρχει κάποιος νόμος για να πατήσει πάνω σε αυτό. Εγώ θα σας πω μόνο ότι θα πρέπει, πρώτον, να επανεξεταστεί όπως είπε και ο Δήμαρχος εάν υπάρχουν σημεία της Σαντορίνης που πρέπει να κηρυχθούν ιστορικοί τόποι και όχι όλη η Σαντορίνη, αυτό είναι κρίμα και άδικο για όλους. Δεύτερον, αν θα πρέπει να γνωμοδοτεί η Νεωτέρων Μνημείων σε αυτά τα οποία στηρίζεται και λέει και το τρίτον, ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, το είπε και ο Δήμαρχος με όλες τις άδειες που έχουνε περάσει από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και εκκρεμούν προς έκδοση.

Θα σας πω ένα-δύο οξύμωρα παραδείγματα. Μελέτη η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής πήγε στο Νεωτέρων Μνημείων για να πάρουμε και την έγκριση από αυτούς. Αυτοί δεν στάθηκαν υποκειμενικά σε αυτά τα στοιχεία που πρέπει να ελέγξουν και το ξαναλέω ότι τα στοιχεία που ελέγχουν είναι, εάν το έργο το οποίο προτείνουμε εμείς βλάπτει ή όχι το ιστορικό μνημείο αλλά επενέβησαν και σε όρους δόμησης και να σας πω για παράδειγμα ότι π.χ. στο οικόπεδο το οποίο νόμιμα χτίζει 400 μέτρα κατοικία, η μελέτη προέβλεπε 320 μέτρα κατοικία, πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα και αυτοί είπανε όχι, θα τα κόψεις να τα κάνεις 200 ή δεν θα κάνεις την πισίνα σε οικόπεδο που επιτρέπεται να γίνει πισίνα. Δεν μιλάμε για τα εκτός σχεδίου που για κατοικίες έχουν απαγορευτεί οι πισίνες. Μιλάμε για ξενοδοχείο μικρό εντός οικισμού που ήθελε να κάνει πέντε τζακούζι. Κόψανε λοιπόν, και όταν λέω κόψανε, δεν τα έκοψε κάποιο συμβούλιο, τα έκοψε ένας υπάλληλος προκειμένου να μπει ένα θέμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από ένα θεσμικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί το Δήμο Θήρας, το Υπουργείου Αιγαίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΣΑΔΑΣ ενέκρινε ομόφωνα και ο τυχαίος υπάλληλος του υπουργείου προκειμένου να κάνει εισήγηση το κόβει. Μόνο αυτό θα πω για να δείτε σε τι παραλογισμό ζούμε και θα τολμούσα να πω σε κατάχρηση εξουσίας.

Θα ήθελα λοιπόν από τον κ. Δήμαρχο, όπως μας διαβεβαίωσε να το παλέψει όσο μπορεί και αυτός έτσι ώστε να τελειώσει το θέμα με τις άδειες που έχουν εκδοθεί, να καλυφθούν οι άδειες που έχουνε περάσει από τα ΣΑ, να συνεχίσουν να εκδίδονται σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό καθεστώς που για μας είναι και το ισχύον σήμερα. Δεν πιστεύουμε δηλαδή ότι η Νεωτέρων Μνημείων έχει νόμιμη βάση και αυτό έχει αποδειχθεί και από πολλές εισηγήσεις που έχουν κάνει οι νομικοί. Και από εκεί και πέρα ναι, να γίνει ένα διευρυμένο όργανο, να έχει και εκπροσώπηση και από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν λέμε όχι, γιατί ειλικρινά το να υπάρχουνε δύο διαφορετικές επιτροπές που κρίνουνε το ίδιο θέμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί η μία Επιτροπή το εγκρίνει, η άλλη κάνει μία διόρθωση, θα πρέπει όμως να ξαναγυρίσει στην προηγούμενη Επιτροπή, να δεχθεί τη διόρθωση της άλλης Επιτροπής και καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πήγαινε-έλα χωρίς τελειωμό.Εάν θέλει κάποιος από τους παρευρισκόμενους κάποια διευκρίνιση, να επεξηγήσω κάτι είμαι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, για να κλείσουμε. Ευχαριστώ πολύ. Θεωρώ ότι έγινε κατανοητό το θέμα και η μάχη που δίνουμε όλοι μαζί για να το λύσουμε και εδώ θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Εγώ δεν λέω ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι το άμεμπτο όργανο για να είμαι σαφής. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπως σε κάθε υπηρεσία, όμως θέλω να διευκρινίσω κάτι. Όλες οι άδειες του Δήμου, των σχολείων, ακόμα και το κτίριο της Έξω Γωνιάς φυσικά και δεν έχουν περάσει από το ΥΠΠΟ. Φανταστείτε ότι στους νέους οικισμούς, όπως είναι ο νέος οικισμός στον Καρτεράδο, στο Εμπορείο, δεν είναι επάνω στο Καστέλι είναι κάτω ή άλλους οικισμούς, πας και σε αντιμετωπίζουν ότι είσαι δίπλα σε ένα μνημείο.

Όπως είπε ο κ. Γκινοσάτης το επικίνδυνο ποιο είναι; Ότι πηγαίνεις σε μία, σε ένα οικισμό όπου ήθελες να κάνεις ας πούμε ή είχες μία μονάδα. Είχες μια μονάδα. Σήμερα θες να αναβαθμίσεις τη μονάδα σου και να την κάνεις από τρία αστέρια, τέσσερα ή από τέσσερα, πέντε. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις μία τέτοια αναβάθμιση χωρίς να κάνεις μία πισίνα. Και αν πας στο Νεωτέρων σε αντιμετωπίζει ότι είσαι σε ιστορικό τόπο με άλλα δεδομένα. Οπότε έχουμε ένα Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το οποίο ορθώς κοιτάει τις όψεις να είναι εναρμονισμένες με τη Σαντορίνη. Αλλά αν πας οπουδήποτε σε ένα νέο οικισμό, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό τόπο μπαίνουν δεσμεύσεις κατ’ επέκταση, γιατί σε εξετάζει ότι είσαι σε ιστορικό τόπο. Μπορεί να σου κόψει ακόμα και τον όροφο, διότι όπως καταλαβαίνετε σε ένα αρχαιολογικό χώρο αν πας βγάλεις μία άδεια ορθώς περνάς και από το ΥΠΠΟ, διότι μπορεί να κρύβεις το μνημείο. Ή μπορεί η παρουσία εκεί να μην συνάδει ακριβώς με το μνημείο. Αυτό είναι θεμιτό και έτσι πρέπει να γίνεται αλλά είναι ουτοπία να πηγαίνουμε και να εξεταζόμαστε σε όλο το νέο οικισμό σήμερα και να εξετάζεσαι σε ένα δεύτερο όργανο με άλλους όρους.

Αυτό είναι παράνομο και αυτό πολεμάμε σήμερα.Επίσης, το μεγάλο… να σας δώσω ένα παράδειγμα, όχι μόνο τα κτίρια του Δήμου. Έχουν γίνει καταγγελίες ακόμα και στην Ένωση για νόμιμα κτίσματα του παρελθόντος, δεν μιλάμε για τα επίμαχα που ακούγονται και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Φανταστείτε λοιπόν αν γίνονται καταγγελίες για κτίρια του Δήμου, σχολεία και γενικά δημοσίου συμφέροντος κτίρια θα φτάσουν και στον κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος έκανε σωστά τη δουλειά του σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε.

Αυτά λοιπόν, σε αυτά δίνουμε τη μάχη, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Γκινοσάτη, τον κ. Κύρο, τον κύριο… όλα τα παιδιά τα οποία βοήθησαν στο να αντιληφθούμε και εμείς το θέμα και ήρθε μαζί μου όπως είπε και ο κ. Γκινοσάτης και το ΥΠΕΝ. Στο ΥΠΕΝ έχουμε πείσει πραγματικά και είναι σύμμαχος της Σαντορίνης ότι θα προστατεύσουμε το νησί μας και δίνω μια δημόσια απάντηση. Θέλω να δώσω δημόσια μία απάντηση σε μία απαράδεκτη τοποθέτηση που θα δείτε στην πορεία, που θα ακούσετε μετά από καιρό, ότι η Σαντορίνη δήθεν θέλει να είναι παράνομη.

Δεν θέλουμε να είμαστε παράνομοι, βάζουμε τάξη στον τόπο μας, εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι επικροτήσαμε την διακοπή των οικοδομικών αδειών με άδεια τουρισμός και μέχρι να γίνει το ΕΠΣ. Προφυλάσσουμε μόνοι μας τον τόπο μας, τόσο εμείς όσο και οι επαγγελματίες και φυσικά είμαστε μια γροθιά. Δεν φτάνει να επιχειρηματολογούμε μόνοι μας, πρέπει να πω εδώ ότι και έδωσα το όνομα της κα Σιούτη για να δείξω ότι πράγματι και νομικά πάμε πολύ δυνατά και να μην ξεχάσω την πολύ-πολύ μεγάλη προσφορά του Γιάννη του Μάινα, του εντεταλμένου συμβούλου στην Πολεοδομία ο οποίος είναι δίπλα και έχει δώσει μεγάλη μάχη για το θέμα και τον ευχαριστώ και δημόσια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Όταν θα έχουμε νεότερα, θα τα δώσουμε προ ημερησίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη