Ψήφισμα υποστήριξης του Θησέα Κυκλάδων από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας

Τη στήριξή του προς το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Θησέας Κυκλάδων” εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 13/2/24, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές που θα φέρει το νομοσχεδίο για την ψυχιατρική μεταρρύθμισης στον χώρο των εξαρτήσεων -που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση- και το οποίο προβλέπει την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Θησέας Κυκλάδων” είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1998, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανάπτυξης Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της τοπικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του πραγματοποιείται από τα Υπουργεία Υγείας (50%) και Εσωτερικών (50%), ενώ ο ΟΚΑΝΑ έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του έργου του. Το παράρτημα Σαντορίνης λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2016.

Ήδη από τις αρχές του έτους ο Θησέας Κυκλάδων έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία για το μέλλον του, καθώς με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή των Κέντρων Πρόληψης από το Κράτος μέσω των Υπουργείων Υγείας  και Εσωτερικών, καταργούνται οι Προγραμματικές Συμβάσεις που διασφαλίζουν τη λειτουργία τους, ενώ καταργείται και ο ΟΚΑΝΑ στον οποίο ανήκαν. Αντί αυτού θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος κεντρικός οργανισμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο οποίος, σύμφωνα με τον Θησέα Κυκλάδων, αποσυνδεδεμένος από την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις κατά τόπους ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος υποστήριξης της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Θησέας Κυκλάδων έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 13/2 ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαρβαρήγος, ο οποίος ενημέρωσε συνοπτικά για τις πολυπαραγοντικές παρεμβάσεις του Θησέα Κυκλάδων στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά της Επαρχίας Θήρας για την πρόληψη των εξαρτήσεων αλλά και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η Έπαρχος Θήρας Ιουλία Καραμολέγκου που ήταν παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πήρε τον λόγο τονίζοντας τη νευραλγική σημασία που έχει η ύπαρξη και λειτουργία του Θησέα Κυκλάδων για τις τοπικές κοινωνίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρία Αργυρού τάχθηκε υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης, επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί η μοναδική εργαζόμενη του Παραρτήματος Σαντορίνης κα Ζωή Σωτηρίου.

Υπερθεματίζοντας, ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος εξήρε κι εκείνος την σπουδαία δράση της κας Σωτηρίου, αναγνωρίζοντας ότι η διάθεσή της για προσφορά είναι μεγαλύτερη από όσο τυπικά ορίζει η θέση της, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να διατηρηθεί η δομή και να συνεχίσει την προσφορά της στις Κυκλάδες.

Το ψήφισμα υποστήριξης του Θησέα Κυκλάδων εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη