21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πτώση 20-30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων προβλέπει ο ΠΟΤ για το 2020

Share

Σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20-30% το 2020 θα οδηγήσει η πανδημία του Covid-19, όπως προέβλεψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που έως τώρα ανέμενε μείωση κατά 1-3% σε σχέση με το 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά στα 300-450 δισ. δολάρια (272-408 δισ. ευρώ) τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, που αντιστοιχεί περίπου στο “ένα τρίτο” των εσόδων του 2019.

Αυτή η πτώση οφείλεται “στην άνευ προηγουμένη επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο”, εξήγησε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή τη νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς “με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης”.

Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση είχε οδηγήσει τον τουρισμό σε μείωση κατά 4% το 2009, ανέφερε ο UNWTO. Νωρίτερα, το 2003, ύστερα από την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η πτώση ήταν μόλις 0,4%.

“Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Είναι σαφές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας”, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εταιριών του κλάδου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ζουράμπ Πολολικασβίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπογραμμίζει επίσης την ιστορική ανθεκτικότητα του τουρισμού και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μετά από περιόδους κρίσης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας αποτελεί κεντρικό κομμάτι των προσπαθειών ανάκαμψης.

Ο Οργανισμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες. Στις αρχές Μαρτίου είχε εκτιμήσει ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι αυτή που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από τη μείωση του αριθμού των τουριστών. Πριν την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΤ είχε προβλέψει αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού κατά 3-4%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη