“Σαντορίνη και Επανάσταση του 1821” από το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας το 2021

Κάλεσμα συνεργασίας προς τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλέκτες και ιδιώτες

Μια μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάζει υλικό για την επανάσταση του 1821 και θα αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Θηραίοι στον αγώνα για απελευθέρωση, προανήγγειλε για το καλοκαίρι του 2021 το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας (Santorini Archive Project).

Ήδη εδώ και μια δεκαετία το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας συγκεντρώνει σχετικό αρχειακό υλικό και σήμερα προσκαλεί και τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλέκτες και ιδιώτες να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή τη δράση.

Συγκεντρώνοντας αρχειακό υλικό, χαρακτικά και χάρτες εποχής, οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα από τις αρχές του 19ου αιώνα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε όλοι μαζί τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν οι Θηραίοι στην επανάσταση του 1821 καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση”, αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας αποτελεί μια εθελοντική προσπάθεια διάσωσης, καταγραφής και ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική καταγραφή ιδιωτικών συλλογών καθώς και μεμονωμένου αρχειακού υλικού Θηραίων. Στόχος της δράσης είναι η διάσωση της αρχειακής, αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού καθώς επίσης και της προφορικής ιστορίας του νησιού.

Σε πρώτη φάση η δράση παρουσιάζεται μέσω της σελίδας στο Facebook Santorini Archive Project – Ψηφιακό Αρχείο Θήρας, όπου μπορεί κανείς να βρει αρχειακό υλικό από διάφορες συλλογές όπως φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα, επιστολές, σχέδια, χαρακτικά, αντικείμενα, ζωγραφική και χάρτες. Στόχος είναι μελλοντικά να λειτουργήσει ως βάση δεδομένων σε διαδικτυακή πλατφόρμα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη