Μόλις κυκλοφόρησε από το Αρχείο Θηραϊκών Μελετών-Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα, η αφιερωματική, ιστορική έκδοση “Σαντορίνη 1670 μ.Χ.” που μας παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στη Σαντορίνη τη συγκεκριμένη περίοδο της οθωμανικής κατοχής.
Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη συλλογή τεκμηρίων των οθωμανικών απογραφών του 1670 (κατάστιχο κεφαλικού φόρου και κτηματολόγιο), υλικό που μεταγράφηκε και αξιολογήθηκε σχολαστικά από τον καθηγητή, ειδικό οθωμανολόγο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηλία Κολοβό, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Γιάννη Κηπουρό.
Ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας, εμπνευστής του Αρχείου Θηραϊκών Μελετών, είχε την ιδέα αξιοποίησης όλου αυτού του αποθησαυρισμένου υλικού. Παράλληλα, θεώρησε απαραίτητο να τεκμηριωθούν όλες οι εκκλησίες και οι ανεμόμυλοι που καταγράφονται στο κατάστιχο. Το επιστημονικό έργο αυτής της καταγραφής ανέλαβε, με ιδιαίτερη προσήλωση, η αρχιτέκτονας Βούλα Διδώνη – Μποζινέκη.
Τα κείμενα πλαισιώνονται με σπάνιο, τεκμηριωτικό υλικό (χάρτες, φωτογραφίες, εικόνες), από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα. Πρόκειται για μία μοναδική συμβολή στην ιστοριογραφία της Σαντορίνης, καθώς διαφωτίζει και τεκμηριώνει πολλαπλές εκφάνσεις της ιστορίας του νησιού. Tο πρωτότυπο κείμενο στα αραβικά, στην ανάλυση και μελέτη του οποίου βασίστηκε η έκδοση, περιέχεται σε CD που συνοδεύει το βιβλίο.
Ο τόμος είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο συλλέκτη Ευστάθιο Ι. Φινόπουλο (1927-2018), καθώς υπήρξε θερμός και ακούραστος αρωγός πολλών ερευνητών.
Το Atlantea eShop φιλοξενεί τον τόμο Σαντορίνη 1670 μ.Χ. Για να τoν αποκτήσετε, μπορείτε να τον παραγγείλετε τηλεφωνικά στο 2286024758 ή να στείλετε την παραγγελία σας μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος και θα έρθει σε σας με ασφάλεια, με courier, και με κόστος αποστολής για όλη την Ελλάδα 3,47 ευρώ ή δωρεάν για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ.
Στη Σαντορίνη, μπορείτε να παραλάβετε από την έδρα του Atlantea eShop, κατόπιν ραντεβού, στην ευθεία Φηρών – Πύργου ή και στον χώρο σας, χωρίς επιβάρυνση.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Ηλίας Κολοβός είναι αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στην Οθωμανική Ιστορία του ίδιου Τμήματος. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται μεταξύ των πεδίων της μεσογειακής οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας της υπαίθρου και της περιβαλλοντικής ιστορίας, καθώς και των κληρονομιών στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερα για τους νησιωτικού κόσμους του Αιγαίου κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: Η νησιωτική κοινωνία της Άνδρου στο οθωμανικό πλαίσιο (Άνδρος 2006). Όπου ην κήπος: H μεσογειακή νησιωτική οικονομία της Άνδρου σύμφωνα με το οθωμανικό κτηματολόγιο του 1670 (Ηράκλειο 2017). Across the Aegean: Islands, Monasteries and Rural Societies in the Ottoman Greek Lands (Κωνσταντινούπολη 2018).
Ο Γιάννης Κηπουρός είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο εκπονεί διατριβή με θέμα Τεχνίτες στις Κυκλάδες κατά τον 17ο αιώνα. Οργάνωση της Εργασίας και λειτουργία της Αγοράς. Το 2006 εκδόθηκε η πρώτη του μελέτη από το Αρχείο Θηραϊκών Μελετών-Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα με τίτλο “Δεσμοί αίματος και εξ αγχιστείας συγγένειες στο Αιγαίο (14ος-20ος αιώνας)-Τα γενεαλογικά δέντρα από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής της Σαντορίνης”. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Αθήνα, τα Ιεροσόλυμα, τη Σαντορίνη και την Πάτμο.