Σημαντικό βήμα για την προστασία της παραλίας Καμαρίου από τη διάβρωση

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο για την προστασία της ακτογραμμής του Καμαρίου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θήρας, στη συνεδρίαση της Τρίτης 23/2/21, ανέδειξε ως προσωρινό ανάδοχο του έργου “Μελέτη προστασίας της παράκτιας ζώνης Καμαρίου νήσου Θήρας” την εταιρεία “ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.”.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η δημοτική παράταξη Θηραϊκή Πολιτεία, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, υπενθυμίζει το ιστορικό αυτού του έργου, η προετοιμασία του οποίου έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής και που με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην ανάσχεση της διάβρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην παραλία του Καμαρίου και που προκαλεί τη συρρίκνωση της έκτασης της.

Όπως αναφέρει η Θηραϊκή Πολιτεία, ο Δήμος Θήρας συμμετείχε το 2016 μαζί με άλλους νησιωτικούς Δήμους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως εταίρος στο πρόγραμμα “Καταγραφή των φαινομένων διάβρωσης σε τουριστικές παραλίες του Αιγαίου-ERABEACH”. Για τη Σαντορίνη επιλέχθηκε η παραλία του Καμαρίου, με τα γνωστά προβλήματα διάβρωσης, η οποία μελετήθηκε για έναν χρόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος ERABEACH.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε:
α) η ακτομηχανική μελέτη, η οποία προτείνει συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης, με ήπια (αναπλήρωση ακτής) και σκληρά (βυθισμένων κυματοθραυστών) μέσα.
β) η επιστημονική παρακολούθηση της παραλίας μέσω:
– παράκτιου οπτικού συστήματος παρακολούθησης
– μετεωρολογικού σταθμού
– αισθητήρα πίεσης για την καταγραφή του  ύψους των κυματισμών, ο οποίος βρισκόταν σταθερά τοποθετημένος σε βάθος περίπου 9-10 m.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Ιούνιο του 2017.

Βασιζόμενος στην παραπάνω προμελέτη, ο Δήμος Θήρας κατάφερε να εντάξει τον Απρίλιο του 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014-2020” το έργο “Προστασία Παράκτιας Ζώνης της Νοτιοανατολικής Σαντορίνης”, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.800.000 € το οποίο προβλέπει προστασία της ακτής με τοποθέτηση αμμώδους υλικού σε μήκος 620 μ. και κατασκευή 4 ύφαλων κυματοθραυστών μήκους 80 μ., σε βάθος 4-5 μ., με τη μεταξύ τους απόσταση στα 50 μ. και σε απόσταση 50 μ. από την ακτή.

Σε συνέχεια της παραπάνω ένταξης, ο Δήμος Θήρας προκήρυξε τον Νοέμβριο του 2020 τον δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για τη “Μελέτη προστασίας της παράκτιας ζώνης Καμαρίου“, που αναφέρεται στη αρχή του παρόντος άρθρου, με προϋπολογισμό με προϋπολογισμό 132.533,03 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και που αφορά σε μελέτες λιμενικών έργων, περιβαλλοντικές μελέτες, τοπογραφικές μελέτες και γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη