21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τραμπ: Σταματούν τα ταξίδια από Ευρώπη προς ΗΠΑ

Share

Την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια από την Παρασκευή 13/3 και για 30 ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως διευκρίνισε, δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Αν και αρχικά είπε πως η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία, λίγο μετά ανασκεύασε, διαβεβαιώνοντας πως ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τον Λευκό Οίκο:

– Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν 30 ημέρες και θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

– Αφορούν ξένους υπηκόους που βρέθηκαν στην περιοχή Σένγκεν -26 χώρες στην Ευρώπη- τις τελευταίες 14 ημέρες.

– Οι χώρες της περιοχής Σένγκεν είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

– Οι περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

– Εξαιρούνται οι Αμερικανοί υπήκοοι και οι μόνιμοι κάτοικοι. Θα τους δοθούν οδηγίες να κατευθυνθούν σε περιορισμένο αριθμό αεροδρομίων όπου θα μπορούν να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ, που επέφερε νέο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρίες και βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν τα παρακάτω: “Ο κοροναϊός αποτελεί μια παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού”.

Ανακοίνωση ΣΕΤΕ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις εξ Αμερικής, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον τουριστικό τομέα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπομονή και απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.”

Η πρώτη προτεινόμενη δέσμη μέτρων από τον ΣΕΤΕ είναι διαθέσιμη εδώ.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη