Στην Ανάφη ο Νίκος Συρμαλένιος

Δασικοί χάρτες και έγκαιρος προγραμματισμός ακτοπλοϊκών δρομολογίων τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος - Σημαντικά έργα σε εξέλιξη στο νησί

Την Ανάφη επισκέφθηκε το Σάββατο 2/3 ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κος Νίκος Συρμαλένιος. Στη συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, ο αντιδήμαρχος Τζώρτζης Ρούσσος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πατηνιώτης και ο αγρότης και επιχειρηματίας Τάσσος Αλεξόπουλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα του νησιού και αξιολογήθηκε η πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, το πρώτο και σημαντικότερο που δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους και δημότες είναι οι εκκρεμότητες που αφορούν το χαρακτηρισμό των αγροτεμαχίων και των ιδιωτικών εκτάσεων ως δασικών, αφού το 70% του νησιού είναι χαρακτηρισμένο χορτολιβαδικό, που με την επικρατούσα ερμηνεία ταυτίζεται με το δασικό.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα αφορά τον μη έγκαιρο προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά ενόψει της τουριστικής περιόδου τα δρομολόγια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διευκόλυνση και τον προγραμματισμό των τουριστών και επισκεπτών του νησιού.

Ο κος Συρμαλένιος διαβεβαίωσε ότι, σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί από τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων και των ιδιωτικών περιουσιών ως δασικών, υπάρχει δημόσια δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου για επίλυση του θέματος μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να μεταφέρει προς την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ το ζήτημα του έγκαιρου προγραμματισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Ως προς τα έργα που είναι σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι στο νησί έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά έργα: α) ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών που κατασκευάζεται στο νησί από τη ΜΟΜΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με χρηματοδότηση και του Δήμου. Το έργο αυτό έχει προχωρήσει σημαντικά, έχει διακοπεί προσωρινά, αλλά αναμένεται με επικείμενες αποφάσεις του δήμου να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί β) το καταφύγιο τουριστικών και αλιευτικών σκαφών το οποίο στην α’ φάση του χρηματοδοτείται με π/υ 2.500.000 € από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Ν. Αιγαίου. Το έργο δημοπρατήθηκε και πολύ σύντομα αναμένεται έναρξη εργασιών.

Επίσης, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτήθηκε με 5.000 € η επισκευή των σχολικών κτιρίων και με 100.000 € η προμήθεια οχήματος και του εξοπλισμού του. Από τον Φιλόδημο εξάλλου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με 450.000 €, η αλλαγή των δικτύων ύδρευσης με 200.000 €, η εγκατάσταση στάσεων λεωφορείου με 20.000 €.

Ακόμη με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου χρηματοδοτούνται με 106.393 €, στο πλαίσιο του προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης της Φυσικής Κληρονομιάς των μικρών νησιών, η ανάδειξη δύο πεζοπορικών διαδρομών, η πρώτη Χώρα-Ρούκουνας-Αγιος Ιωάννης-Μέγας Ποταμός-Μονή Ζωοδόχου Πηγής και η δεύτερη τμήμα Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Κάλαμος.

Τέλος, εκτός από την πορεία ανασκόπησης των έργων, συζητήθηκε και η κατάσταση κάλυψης της δημόσιας υγείας στο νησί που κρίνεται ικανοποιητική, καθώς στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο εδώ και μήνες υπηρετεί ένας αγροτικός γιατρός και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, με πλήρη εξοπλισμό για πρώτες αναγκαίες εξετάσεις του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και η τηλεϊατρική. Επίσης υπάρχουν και δύο ασθενοφόρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here