19.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο προσκήνιο η αντιμετώπιση των προβλημάτων της αμπελοκαλλιέργειας στη Σαντορίνη

Share

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια στη Σαντορίνη, κατά την ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, στη συνεδριακή αίθουσα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία όλων των οινοποιείων του νησιού, παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα, στην πλειονότητά τους αμπελουργοί και άλλοι άμεσα εμπλεκόμενοι με τον αγροτικό τομέα στη Σαντορίνη

Ειδικοί επιστήμονες είχαν προσκληθεί και μίλησαν για τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα του αμπελώνα και πρότειναν λύσεις.

Από αριστερά: Ματθαίος Δημόπουλος, Κώστας Μπακασιέτας, Ηλίας Κόρκας, Στέφανος Κουντουράς, Γιώργος Σκοπελίτης

Ο γεωπόνος κος Κώστας Μπακασιέτας αναφέρθηκε στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και πρακτικές σωστής θρέψης της αμπέλου, προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες της Σαντορίνης, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα φύτευσης νέων αμπελώνων με αυτόριζα μοσχεύματα.

Ο καθηγητής κος Στέφανος Κουντουράς αναφέρθηκε στις απαραίτητες πρακτικές ζιζανιοκτονίας και φυτοπροστασίας στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών της Σαντορίνης.

Ο καθηγητής κος Ηλίας Κόρκας αναφέρθηκε στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων στην αμπελοκαλλιέργεια ως μια εναλλακτική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κος Γιώργος Σκοπελίτης, Προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφεριακής Ενότητας Θήρας, που διασαφήνισε το καθεστώς δόμησης που ισχύει στη Σαντορίνη σε σχέση με τον αμπελώνα.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κος Ματθαίος Δημόπουλος.

Σημείωση σύνταξης
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σύνολο των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Σαντορίνης αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια στη Σαντορίνη. Η εκδήλωση του Σαββάτου 29/2 ήταν ένα πρώτο έμπρακτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή αμπελουργών έδειξε την ανάγκη για πληροφόρηση και κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τον αμπελώνα, τις αποδόσεις του και τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Πίβα Λάββα - Τοπία του νου

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη