Το πανόραμα οικολογικών ταινιών ταξιδεύει στη Σαντορίνη με την ΕΛΛΕΤ

Ταινίες που δίνουν τροφή για σκέψη γύρω από σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα - Το πρόγραμμα του Μαρτίου

Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) διοργανώνει μια σειρά συναντήσεων με θέμα την οικολογία, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Το πανόραμα οικολογικών ταινιών ταξιδεύει… Θήρα 2020”. Το φεστιβάλ αυτό έχει ξεκινήσει από την ΕΛΛΕT πριν από 16 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει πρόσφατες ελληνικές και ξένες παραγωγές για επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος.

Ο φετινός κύκλος συναντήσεων θα διαρκέσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με 1-2 προβολές κάθε μήνα, σε διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού. Οι ταινίες-ντοκιμαντέρ θα ακολουθούνται από ανοιχτή συζήτηση με προσκεκλημένους ομιλητές, αλλά και με ανθρώπους σχετικούς με την θεματική της καθεμιάς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία τους.

“Η συγκεκριμένη δράση παρουσιάζει τα φαινόμενα της εποχής μας, θυμίζοντας την σημασία μιας βιώσιμης κοινωνίας, ευαισθητοποιημένης σε καίρια ζητήματα όπως είναι:
η αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων, η κλιματική αλλαγή, η διάσωση των σπόρων ως παράγοντας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η διαχείριση της ακραίας κατανάλωσης τροφής (και γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής να καταλήγει στα σκουπίδια), το πρόβλημα του υπερτουρισμού, ο έλεγχος στην άναρχη ανοικοδόμηση, αλλά και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν την παράδοση του τόπου μας, όπως η χρηστικότητα και η διάσωση της τέχνης των καϊκιών που συγκρούεται με τις επιδοτήσεις που οδηγούν στην καταστροφή τους” τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ.

Μέσα τις επιλεγμένες προβολές ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη της ΕΛΛΕΤ θα παρουσιαστεί μια ποικιλία θεμάτων, δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό για την τωρινή εξέλιξη του οικοσυστήματος και του κοινωνικού μας ιστού. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ενημερώσει αλλά και να εμπνεύσει, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα ζωής προς μια κατεύθυνση συμβίωσης και αρμονικής συνύπαρξης με το περιβάλλον μας.

Οι προβολές του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά.

Πέμπτη 5/3/20 | Ώρα 18:30
“THE MERMAIDS’ TEARS: OCEANS OF PLASTIC”
Sandrine Feydel, γαλλική παραγωγή του 2009, υποτιτλισμένη στα ελληνικά, 52’

Το ντοκιμαντέρ “THE MERMAIDS’ TEARS: OCEANS OF PLASTIC”, αφηγείται την μετατροπή των ωκεανών σε χωματερές πλαστικού. Οι θάλασσές μας ρυπαίνονται καθημερινά με μικροπλαστικά και οι χημικές τους ουσίες έχουν ως αντίκτυπο τη διατάραξη ζωτικών λειτουργιών των ζώντων οργανισμών και του οικοσυστήματος. Γιατί όμως κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι σοβαρές ενδείξεις;

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με κεντρικούς ομιλητές και τα ακόλουθα θέματα:

  • Θαλάσσια Ζητήματα – Ορατοί και Αόρατοι Εχθροί
    Δημήτρης Καμπανός, Dive in Action/Μέλος Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ Θήρας
  • Η Ανακύκλωση στην Σαντορίνη
    Βαγγέλης Κουκούλης, ΚΔΑΥ Θήρας
  • Περιβαλλοντικές ομάδες στα σχολεία: Διαμορφώνοντας τους υπεύθυνους πολίτες του αύριο.
    Καρολίνα Ρικάκη, Γυμνάσιο Εμπορείου/Μέλος Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ Θήρας
  • Πλαστικό: Στην Ζωή μας, στο Περιβάλλον μας
    Μαριάννα Βλάσση, Cyclades Preservation Fund
  • Η χρήση των πλαστικών κι εμείς
    Δημήτρης Νικητόπουλος, Οδοντίατρος

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Γιώργος Δαμίγος, Φυσιολάτρης-Περιπατητής/Μέλος Τ.Ε. ΕΛΛΕΤ Θήρας.

Πέμπτη 19/3/20 | Ώρα 18:3019
“ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ”

Λυδία Καρρά, ελληνική παραγωγή του 2004, 61’

Μέσα από την ματιά της σκηνοθέτριας Λυδίας Καρρά (προέδρου της ΕΛΛΕΤ), γνωρίζουμε το Αιγαίο μιας άλλης εποχής, 15 χρόνια πριν, το οποίο σήμερα εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς, για να αναδυθεί μια άναρχη ανοικοδόμηση, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Ιστορικά αρχεία μας παρουσιάζουν, τον πόλεμο, την μετανάστευση, αλλά και την άνοδο της ναυτιλίας. Κάτοικοι και μελετητές πλέκουν το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Η ταινία σ’ ένα άλλο επίπεδο πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Νέες δημιουργικές ιδέες προβάλλουν… Όπως λέει κι ένας νησιώτης: “…το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…”.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με καλεσμένους τους:

  • Λυδία Καρρά, σκηνοθέτης και πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ
  • Παναγιώτη Βουλέλλη, επιστημονικό συνεργάτη ΕΛΛΕΤ
  • Βούλα Διδώνη, αρχιτέκτονα και μέλος ΕΛΛΕΤ
  • Χριστόφορο Ασιμή, ζωγράφο, αντιπρόεδρο ΕΛΛΕΤ Θήρας
  • Νίκο Ζώρζο, πρώην δήμαρχο Θήρας
  • Τάσο Μελιχούρτη, πρώην πρόεδρο Φηρών
  • Λουκά Πελεκάνο, επιχειρηματία

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Νίκος Δελένδας, αρχιτέκτονας και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Θήρας της ΕΛΛΕΤ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική παραχώρηση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Συντονιστική Ομάδα και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιώργος Δαμίγος, Νίκος Δελένδας, Άννα Ζαχαράκη, Μαρία Θεοδόση, Καρολίνα Ρικάκη

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη