Οι επιδόσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, η επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014-2020” και η προετοιμασία για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, χθες (20/2) στο Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Βουτσίνος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” βάσει των απολογιστικών στοιχείων για το 2019 που ανακοινώθηκαν προσφάτως από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στοιχεία που φέρνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εντάξεις έργων, τις νομικές δεσμεύσεις και την απορρόφηση (πραγματοποιηθείσες δαπάνες) των πόρων.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν αληθινό άθλο, δεδομένου ότι προήλθαν από την πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας και ζήτησε για μια ακόμη φορά τη στελέχωσή της, αφού είναι και η μοναδική Περιφέρεια πανελλαδικά, που εκτός από το δικό της Τεχνικό Πρόγραμμα, ωριμάζει και δημοπρατεί έργα και για λογαριασμό των Δήμων, που επίσης αδυνατούν λόγω τεχνικής ανεπάρκειας να φέρουν εις πέρας το τεχνικό τους πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα (4412/2016), που με περιττή και καταστροφική, όπως ανέφερε, γραφειοκρατία έχει οδηγήσει σε δημοπρασίες που κρατούν μέχρι και δύο χρόνια για να φτάσουν σε αποτέλεσμα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ότι εφόσον ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα, στελέχωσης των Τ.Υ. και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των λοιπών προγραμμάτων θα “απογειωθεί”, ενώ παράλληλα θα καταστεί δυνατή η καλύτερη προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο ανήλθε στο 36,7%, έναντι του ποσοστού 32,7% των συνολικών πληρωμών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (35,8% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

Πιο συγκεκριμένα, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται:

  • στην πρώτη θέση στο ποσοστό ενταγμένων έργων (118,72%),
  • στην πρώτη θέση στο ποσοστό νομικών δεσμεύσεων (68,39%),
  • στην πρώτη θέση στο ποσοστό δαπανών προς πιστοποίηση (39,02%) και
  • στην πρώτη θέση στο ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης (44,69%).
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here