27.1 C
Santorini
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Σ. Τσιόδρας: Στόχος μας η άμεση παρέμβαση όπου υπάρξει πρόβλημα με νέα κρούσματα

Πρωτοσέλιδα

Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως ο ίδιος είπε στη σημερινή ενημέρωση τύπου. “Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι, αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα”. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία μέχρι να έχουμε εμβόλιο. “Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα”, για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 27 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.490, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 580 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1160 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 48 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 130, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Εξήντα άνθρωποι έχουν επίσης βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αναφέρθηκε και στα νεότερα στοιχεία τα οποία δείχνουν ποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κορονοϊού και σε ποιο ποσοστό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εμφανίζουν επιπλοκές οι καρδιοπαθείς κατά 19,4%, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εκτός του άσθματος κατά 16,5%, όσοι έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη κατά 14,8%, όσοι έχουν υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί σε ποσοστό 11,6% και οι νεφροπαθείς κατά 9,5%

Αναφερόμενος στα πρόσφατα κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι, ο κος Τσιόδρας είπε ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική. “Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους. Είπε δε ότι 3 ασθενείς πέθαναν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και στους 96 ασθενείς (νεφροπαθείς) που έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό.

Σχετικά με την ανθεκτικότητα του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες και την ελπίδα να μειωθεί το καλοκαίρι η μεταδοτικότητά του, ο κος Τσιόδρας ανέφερε ότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Υπάρχουν ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης. “Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει τη δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά” είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως,  κατέληξε αναφερόμενος σε νεότερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς συνέστησε εγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση για να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι θετικά και να μπορούμε να συζητάμε για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Ο κος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19 ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου και η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής, αλλά κυρίως τις αποστάσεις. “Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε, να μην παρασυρθούμε από το αίσθημα αισιοδοξίας. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίος μέχρι τις 4 Μαΐου δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σπίτι για να μην συμβεί οτιδήποτε αναπάντεχο, απροσδόκητο, μη συμβεί λάθος”, τόνισε.

Από χθες, όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια από την ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ με δεκάδες ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων από την κλινική στο Περιστέρι. Μέχρι τώρα έχουν προκύψει σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Σχετικά με τη δομή στα νότια προάστια, όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά, ενώ συνεχίζονται οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις που αφορούν το θετικό κρούσμα. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα στην δομή.

Αναφερόμενος στον εορτασμό του Ραμαζανίου από σήμερα, ο κος Χαρδαλιάς υπενθύμισε την κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες για απαγόρευση παρουσίας κοινού σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Τέλος, συμπλήρωσε πως παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.