Στροφή προς τα νότια για τον “Ιανό”

Ν. Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες, δημιουργείται νέο μέτωπο που θα χτυπήσει Αττική και άλλες περιοχές

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ιανός” που κινήθηκε προς τη χώρα μας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα, εμφανίζει στο κέντρο του ένα “μάτι” -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Στην περιφέρειά του οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις, ενώ στο κέντρο του επικρατεί άπνοια.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο “Ιανός” στροβιλιζόταν στο κεντρικό Ιόνιο και αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει την προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο Ιανός και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm. Η διακεκομμένη γραμμή στην τροχιά του Ιανού μετά το βράδυ του Σαββάτου υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία.

Εκτιμώμενη τροχιά του Ιανού

Μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, κατά το πέρασμα του “Ιανού”, αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Σύμφωνα με το meteo, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο.

Νίκος Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες, δημιουργείται νέο μέτωπο που θα χτυπήσει Αττική και άλλες περιοχές

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι επόμενες 6-9 ώρες μέχρι το απόγευμα για τα νησιά του Ιονίου, που δέχονται την επίθεση του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά.

Όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς, γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και υποδομές στα νησιά του Ιονίου από συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων, με την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντών. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κυκλώνα και των έντονων καιρικών φαινομένων ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ο κυκλώνας θα παραμείνει στα Δυτικά με την ίδια ισχύ για 6-9 ώρες και θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια, όπου θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:

1. Την Παρασκευή 18/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο 19/9 θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή 20/9 έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη