Σχεδόν ρεκόρ για τα φετινά μελτέμια στο Αιγαίο

Πλούσιο σε μελτέμια, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, ήταν το φετινό καλοκαίρι, καθώς σχεδόν ισοφάρισε το ρεκόρ της τελευταίας 12ετίας, που κρατάει από το 2016, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου και Αυγούστου, τις 46 ημέρες φυσούσε δυνατό μελτέμι.

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας ημέρας με ισχυρό μελτέμι έχει τεθεί το όριο των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα ως μέγιστη ριπή ανέμου στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο (Δημαρχείο). Η ημέρα με τη μεγαλύτερη ριπή που έχει καταγραφεί από το 2009 έως φέτος στον συγκεκριμένο σταθμό ήσταν στις 21/8/2010 με 79 km/h.

Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1 Ιουλίου-31 Αυγούστου, κατά τα 12 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες το 2014 (αρνητικό ρεκόρ – η χρονιά με τα λιγότερα μελτέμια), έως 47 ημέρες το 2016 (τα περισσότερα).

Κατά τη διάρκεια του φετινού θερινού διμήνου, οι ημέρες που οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h στην Τήνο ήταν 46 στο σύνολο, 26 τον Ιούλιο (ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 12 ετών) και 20 τον Αύγουστο.

Για την καλύτερη καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή των Κυκλάδων, τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε και δεύτερος σταθμός στην Τήνο, στην περιοχή Πόρτο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο σταθμός αυτός καλύπτει με μετρήσεις ανέμου την περιοχή του στενού Τήνου-Μυκόνου, περιοχή η οποία είναι γνωστή για τις μεγάλες ταχύτητες ανέμου όλες τις εποχές του χρόνου, επομένως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη