ΟΗΕ: Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών

Η συνθήκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως "30 μέχρι το 30"

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες του κόσμου συμφώνησαν στο περιεχόμενο της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, ένα πολυαναμενόμενο βήμα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νομικά δεσμευτικό κείμενο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας των ωκεανών, υπό συζήτηση εδώ και 15 χρόνια, συμφωνήθηκε τελικά ύστερα από πέντε γύρους μαραθώνιων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο 4/3 στη Νέα Υόρκη, μια ημέρα μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας. “Το πλοίο έφθασε στην ακτή”, είπε η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, στο τέλος της τελευταίας ημέρας των διαβουλεύσεων.

Η συνθήκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως “30 μέχρι το 30”, ο οποίος είχε συμφωνηθεί στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο (COP15).

Ο τελευταίος γύρος των διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20/2, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τη “γαλάζια οικονομία”.

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του “30 μέχρι το 30”. “Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα τη συνθήκη και να την επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ”, είπε η ακτιβίστρια Λόρα Μέλερ, η οποία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις. “Το ρολόι δεν έχει σταματήσει (…) μας απομένει μισή δεκαετία και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”, προειδοποίησε.

“Ιστορική στιγμή” η συμφωνία για την προστασία των ωκεανών, δηλώνει ο επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας είναι “μια ιστορική στιγμή για τους ωκεανούς μας”, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δηλώνοντας “πολύ υπερήφανος” για το αποτέλεσμα αυτό.

“Κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας που είναι απαραίτητες για εμάς και τις επόμενες γενιές”, ανέφερε ο επίτροπος σε δήλωση του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. “Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας και πλέον προπαρασκευαστικής εργασίας και διεθνών διαπραγματεύσεων στις οποίες η ΕΕ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί”, δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη