Με τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του και την θερμοκρασία να πέφτει, τις τελευταίες ημέρες η ανάγκη για θέρμανση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Για την καλύτερη απόδοση των συσκευών και την πιο αποτελεσματική θέρμανση των χώρων, είτε αμέσως είτε μακροπρόθεσμα, η Greenpeace συμβουλεύει τα παρακάτω:
- Βάλε το θερμοστάτη στους 19-20 °C. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνεις το θερμοστάτη εξοικονομείς 1-2% σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στον λογαριασμό σου έως και 10%.
- Προσάρμοσε τις ενδυματολογικές σου συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!
- Απομόνωσε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
- Κλείνε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.
- Άνοιγε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπεις στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
- Εντόπισε τα κουφώματα που “μπάζουν” και αεροστεγάνωσέ τα. Μείωσε τις απώλειες θερμότητας και βελτίωσε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
- Εγκατάστησε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
- Κλείσε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείς.
- Εξαέρωσε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζεις.
- Συντήρησε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Αν πάντως μπορείς να διαθέσεις χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου, μόνωσε τη σκεπή, την οροφή, τον λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Άλλαξε τα παλιά κουφώματα και βάλε διπλά τζάμια και σύγχρονα κουφώματα. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σου, τόσο καλύτερα θα “κρατάει” τη ζέστη από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.