Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού υπό τον Χ. Θεοχάρη

Για τις εξελίξεις στον τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενημέρωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, κατά την 4η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες (28/4) με τηλεδιάσκεψη.

Ο Υπουργός Τουρισμού κατ’ αρχήν ενημέρωσε τα Μέλη του ΠΣΤ ειδικότερα για τα αποτελέσματα από την άτυπη διάσκεψη υψηλού επιπέδου των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε υπό την Προεδρία της Κροατίας και στην οποία συμμετείχαν οι 29 Υπουργοί τουρισμού, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Thierry Breton, και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται κυρίως με τις αεροπορικές εταιρείες.

Όπως έκανε γνωστό ο κος Θεοχάρης στα Μέλη του ΠΣΤ, το θετικό στοιχείο είναι ότι έχει αναδειχθεί η οικονομική σημασία του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλες τις χώρες, καθώς και η ανάγκη να αποκτήσει ο τουρισμός μία πρωτεύουσα θέση στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ. Επίσης, ενημέρωσε τα Μέλη για την πρωτοβουλία και τις προτάσεις που υπέβαλαν από κοινού εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Επίσης ο κος Θεοχάρης ενημέρωσε και για την συμμετοχή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Global Crisis Committee for the COVID-19 (Παγκόσμια Επιτροπή Κρίσης για τον Κορωνοϊό) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με την ιδιότητα της Προεδρεύουσας της Επιτροπής για την Ευρώπη του Π.Ο.Τ. Η χώρα μας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει συγκροτήσει μία Ειδική Ομάδα Εργασίας – Task Force για να επιλέξει “βέλτιστες πρακτικές” και να υποβάλει στον Π.Ο.Τ. συγκεκριμένες προτάσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Ο κος Θεοχάρης αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στην ειδική καμπάνια που προετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την ολοκληρωμένη προβολή της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς προορισμού και ζήτησε από τις Περιφέρειες να συμμετάσχουν ενεργά για την προβολή των δικών τους χαρακτηριστικών.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησαν οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Τουριστικής Ανάπτυξης για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μαργαρίτης, οι οποίοι έθεσαν μία σειρά ζητημάτων για την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη κατάσταση και το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων το ταχύτερο δυνατό, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Σε αυτή τη βάση, προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσει ο Τουρισμός, παράλληλα με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής προφύλαξης των κατοίκων και των επισκεπτών, συνιστά η εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο για τη λειτουργιά όλων των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και των μέσων μεταφοράς προς τους τουριστικούς προορισμούς. Ζήτησαν επίσης να προηγηθεί η χώρα μας στον καθορισμό πρωτοκόλλου εσωτερικών και διεθνών αερομεταφορών, ενώ πρότειναν στο Υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλία σύναψης διμερών διακρατικών συμφωνιών με κάθε χώρα ξεχωριστά για τη μετακίνηση πολιτών προς την Ελλάδα.

Κυρίαρχο ζήτημα που επανέλαβαν εμφατικά είναι το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα αποτελεί και η στήριξη των εργαζομένων όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών του κλάδου για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον, σε επίπεδο οικονομικό και φορολογικό, υποστήριξαν την ενίσχυση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων με μέτρα παροχής ρευστότητας και φορολογικά κίνητρα, με οριζόντιες απαλλαγές και χωρίς τραπεζικά κριτήρια.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με παρέμβαση του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ειδικές ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού. Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα που έθεσαν οι Περιφέρειες για τον εκσυγχρονισμό και τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τον Υφυπουργό να αναφέρει ότι σχετικό νομοσχέδιο που θα μπορέσει να καταστήσει τη χώρα κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου και έρευνας, είναι ολοκληρωμένο και έχει κατατεθεί ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη