20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεργασία ΕΟΤ και ΕΣΕΕ για την προώθηση του “Shopping in Greece”

Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου που αφενός θα εμπλουτίσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφετέρου αναμένεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα που εμπλέκονται ενεργά στο ευρύτερο "οικοσύστημα" του τουρισμού

Share

Στοχευμένη προώθηση του “Shopping in Greece” ξεκινάει το επόμενο διάστημα ο ΕΟΤ, προκειμένου να προβληθεί η Ελλάδα και ως προορισμός που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα ελληνικά προϊόντα και να ζήσει την εμπειρία της επίσκεψης σε τόπους όπου το ελληνικό εμπόριο αναπτύσσεται. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα (30/3) ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, υπογράφοντας και το σχετικό μνημόνιο.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ αναλαμβάνει την υλοποίηση καμπάνιας για το Shopping in Greece, εξέλιξη που έρχεται μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης μεγάλης έρευνας της ΕΣΕΕ για τις τουριστικές δαπάνες της χώρας μας, η οποία κατέδειξε τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την διασύνδεση τουρισμού – εμπορίου, με σημαντικά, πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους δύο κλάδους και για το σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ, οι σημαντικότερες εθνικότητες τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι οι οποίοι επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως ξενοδοχείο all inclusive ή μη (62,5%) και κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) (19,9%). Οι περισσότεροι (52,8%) έχουν εισόδημα μεταξύ 15.000 – 50.000 ευρώ και δαπανούν λίγο περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα/άτομο. Από αυτά τα ποσά, το 9% πηγαίνει στην αγορά προϊόντων από εμπορικές επιχειρήσεις και το 6% στην αγορά τροφίμων. Η υψηλότερη δαπάνη σε αγορές καταγράφεται στην Κρήτη (26 ευρώ) με τους Αμερικανούς να σημειώνουν την ισχυρότερη ροπή κατανάλωσης από εμπορικές επιχειρήσεις (21 ευρώ). Τα πιο δυναμικά τουριστικά εμπορικά προϊόντα είναι τα σουβενίρ (24,3%) και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (19,2%), με τον κυριότερο λόγο των αγορών να είναι η τάση των ξένων επισκεπτών να προμηθευτούν αναμνηστικά από τον τόπο που επισκέπτονται (29,6%). Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες επιλέγουν για τις αγορές τους κυρίως τοπικά καταστήματα/τοπικές αγορές (62%) ενώ οι περισσότεροι από αυτούς (47,6%) δηλώνουν πως είναι παρά πολύ/πολύ πιθανό να αγοράσουν εξ αποστάσεως κάποιο ελληνικό προϊόν όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η καμπάνια που ήδη κάνει ο ΕΟΤ θα πλαισιωθεί με αυτή της προώθησης του “Shopping in Greece”. Άρα, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προβάλλουν τον εμπορικό τους κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα θα προβάλλουμε το ελληνικό εμπόριο και τα ελληνικά προϊόντα, ανέφερε ο υπουργός. Ο κος Κικίλιας έκανε λόγο για ένα νέο εγχείρημα, όπως αυτό της διασύνδεσης του εμπορίου με τον τουρισμό, και εξέφρασε την πίστη πως θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και στην προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης επεσήμανε ότι είναι μια σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της τόνωσης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας. Ο ΕΟΤ ήδη έχει κάνει μια πρώτη προετοιμασία πώς θα πλασαριστεί στο εξωτερικό το νέο τουριστικό προϊόν και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες πώς θα “τρέξει” η καμπάνια και μέσω των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνίας που ο οργανισμός διαθέτει.

Στην παρέμβαση του ο κος Καρανίκας σημείωσε ότι 700.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις και πράγματι, όπως είπε, ο εμπορικός κόσμος έχει ανάγκη την προβολή των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη