Ελληνικό χρώμα αλλά και άρωμα ελληνικού οίνου έχει και ο φετινός Ιούνιος, τρίτος κατά σειρά, στην Αυστραλία. Με αφετηρία το Σίδνεϋ, έχει ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη 7/6 ένας κύκλος πυκνών εκδηλώσεων προβολής του ελληνικού κρασιού, μέσα από το Πρόγραμμα της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, που χρηματοδοτείται από την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς οίνου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 26/6, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη.

Το πρόγραμμα προβολής κρίνεται ήδη επιτυχημένο από τον κλάδο, καθώς από την έναρξή του (2015) οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 27% σε αξία, ενώ και η μέση τιμή πώλησης φιάλης αυξήθηκε περίπου 23%. Στις φετινές εκδηλώσεις παρουσιάζονται κρασιά από 15 οινοποιεία της χώρας, τέσσερα εκ των οποίων από τη Σαντορίνη (Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Α. Καραμολέγκου και SantoWines).


Για την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων έχουν μεταβεί στην Αυστραλία η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ κ. Μαρία Τριανταφύλλου και η Project Μanager για την αγορά της Αυστραλίας κα Ελένη Μπλούχου, μαζί με Έλληνες οινοποιούς. Ήδη έχουν γίνει εκδηλώσεις γευστικής δοκιμής για ειδικά κοινά σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο του Σύδνεϋ, ενώ για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω:

– Στις 14/6 παρουσίαση των ελληνικών κρασιών αλλά και του προγράμματος Οινοτουρισμού στο δείπνο του CATO (Council of Australian Tours Operators) το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Θα παραστούν η Πρέσβης κα Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Στ. Κυρίμης και ο εμπορικός ακόλουθος κ. Βάιος Ωραιόπουλος-Κελένης.
– Στις 15/6 θα πραγματοποιηθεί Business Forum για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με το δεύτερο μισό να είναι αφιερωμένο στον Οινοτουρισμό.
– Στις 19/6 θα πραγματοποιηθούν το κεντρικό road show και masterclass για τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου στο Σίδνεϋ.


Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αδελαΐδα (21 και 22/6) και στη Μελβούρνη (26/6) όπου το Σάββατο 24/6 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καταναλωτική εκδήλωση υπό τον τίτλο OINOFILIA στον χώρο του Μeat Market. Τα masterclasses στις 3 πόλεις έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες παρουσιάσεις Ελληνικών κρασιών σε δημοσιογράφους, hospitality groups, sommeliers και αγοραστές της Αυστραλιανής βιομηχανίας οίνου από τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip. WSET.

Μια ακόμη όψη των θετικών αποτελεσμάτων του προγράμματος είναι τα συνεχιζόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια για το ελληνικό κρασί στο Sydney Wine Academy τα οποία άρχισαν πέρυσι με την επιμέλεια του κ. Clive Hartley Dip. WSET, ο οποίος είναι ένας από τους Certified Trainers του “Τhe World of Greek Wine Program” της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Print Friendly, PDF & Email