Τα νεότερα για την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα

Έξι νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε απόψε την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τα 2.716, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.364 με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 30, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, επομένως ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 151, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Επίσης, 87 ασθενείς έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του κου Χατζηγεωργίου ήταν αφιερωμένο στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που επιστρέφουν αύριο στα θρανία. Ο ίδιος μίλησε για “αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας” και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού είναι τα σταγονίδια μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος αλλά και η παραμονή του ιού πάνω στις επιφάνειες, από όπου μπορεί να ταξιδέψει με τη βοήθεια των χεριών μας, να φτάσει στο πρόσωπο και τελικά να μολύνει αρκετούς από εμάς.

“Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να τα βοηθήσουμε να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή τους χτίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες” ανέφερε, προσθέτοντας πως οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. Επανέλαβε επίσης πως τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες, καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα στις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική.

Ο κος Χατζηγεωργίου κάλεσε και τους γονείς των παιδιών να μην πιστεύουν τα fake news που διαβάζουν στο διαδίκτυο, να αναγνωρίσουν άμεσα τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό ώστε αυτά να παραμείνουν στο σπίτι. Αν τα παιδιά ζουν με ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα όπως είπε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από απόσταση. Επίσης κάλεσε τους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής για την τήρηση της απόστασης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και όλων των άλλων κανόνων για να είναι ασφαλή στο σχολείο αλλά και να μην μεταδίδουν τον ιό.

Αναφερόμενος στα κλιματιστικά, τόνισε πως όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στον χώρο θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό φρέσκος αέρας και να μη γίνεται ανακύκλωσή του. Σε ό,τι αφορά στα οικιακά κλιματιστικά, θα πρέπει να γίνεται χρήση τους έχοντας ανοιχτό παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας στον χώρο, ενώ και ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται και περισσότερο από μια φορά τον χρόνο. Αν στο σπίτι δεν υπήρχε κρούσμα κορονοϊού πάντως, δεν είναι επικίνδυνη η χρήση τους.

Τέλος, ως προς την πιθανότητα άμεσης παραγωγής ενός αποτελεσματικού εμβολίου, ο κος Χατζηγεωργίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες και ακόμη περισσότερος χρόνο γι’ αυτό. Ήταν όμως αισιόδοξος για την παρασκευή αποτελεσματικής θεραπείας τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως ο κορονοϊός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσα μας, δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις, με αφορμή εικόνες, που όπως είπε δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι “κάποιοι μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες, προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα πολιτική χροιά στην κίνησή τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι. Επιχειρούν να αναγάγουν ένα κοινωνικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό”. Υπογράμμισε επίσης ότι ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές και καθυστερεί την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα.

“Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καμιά επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει πώς θα είναι τα πράγματα, σε 10-15 μέρες από τώρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Αντικατοπτρίζουν το τι κάναμε πριν από 10-14 ημέρες και ό,τι κάνουμε σήμερα θα φανεί αντίστοιχα σε 10-14 ημέρες”. Προφανώς, είπε, δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι, αλλά βγαίνοντας πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής: χέρια, απόσταση, μάσκα.

Με αφορμή την αυριανή επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι η επιτυχία αυτού του σταδίου, αλλά και κάθε σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από την συνεπή τήρηση την κανόνων και των οδηγιών.

Από αύριο επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και εργαζομένων, μόνο σε επιχειρήσεις που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται και εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη